Una de les conseqüències que ha portat la pandèmia després del decret de l'estat d'alarma del Govern és que els hospitals i centres de salut s'han vist obligats a posposar milers de consultes i intervencions de metges i infermers, com la vacunació, que fins aleshores formaven part del dia a dia de milions de persones. Encara que ha arribat la desescalada i la nova normalitat, encara hi continua havent molta gent que no va als centres a seguir amb els seus tractaments i vacunes habituals, per la qual cosa els metges i infermeres han subratllat la importància de tornar a reprendre aquests hàbits imprescindibles que eviten mals majors com un repunt de malalties que, gràcies a les vacunes, ara estan pràcticament erradicades.

Tant l'Organización Médico Colegial com el Consell General d'Infermeria, així com l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes (Anenvac) han volgut recordar a la població que ja s'estan reprenent aquestes consultes i que ja es pot demanar cita prenent totes les precaucions necessàries. Els centres de salut i hospitals s'han vist obligats a refer tota la seva estructura per fer front a la pandèmia pel que ja és possible programar la resta vacunes incloses al calendari de vacunació, així com recuperar les prioritàries que no s'hagin realitzat durant l'estat d'alarma.

La vacunacions frenen la propagació de malalties

Tant les vacunes establertes al calendari infantil oficial com les recomanades com el rotavirus o el meningococ B; les de malalts crònics, immunodeprimits i grans de 65 anys, les d'al·lèrgies, les indicades per als adults de més risc, les embarassades, els adolescents i els brots de malalties vacunables i contactes de persones malaltes es poden sol·licitar. Així que és important que tothom es posi al dia sobre això.

Segons els experts, s'està produint una important caiguda en les cobertures vacunals, a causa de la impossibilitat de la població, en alguns casos, d'accedir als centres de salut i, en d'altres, a la por d'accedir a aquests. El problema és que en obrir-se les fronteres i, com que les malalties es transmeten amb gran velocitat entre països, és imprescindible mantenir unes altes cobertures vacunals, per mantenir ben protegida la població.

Això sí, per evitar col·lapses en els centres de salut, els metges i infermeres recomanen contactar primer amb el centre de salut perquè indiqui l'estratègia de vacunació que necessita cada cas i, posteriorment, en el cas que es necessiti, trucar per telèfon al centre de salut o de vacunació i sol·licitar cita amb la infermera per administrar-la. En un moment de pandèmia com l'actual, tret que sigui una urgència, l'ideal és aconseguir cita prèvia de manera telemàtica perquè el que es busca és reduir el nombre de persones dins i als voltants del centre sanitari.
És important recuperar el calendari de vacunacions

A més, les persones amb símptomes de COVID-19 s'han d'abstenir d'anar al centre sense indicació d'un sanitari. Els que ja hagin superat la malaltia, una vegada finalitzat l'aïllament o la quarantena, sí que poden vacunar-se.