Des de l'entrada en vigor de la Llei 6/2009, la Comunitat de Madrid compta amb Llibertat d'Elecció en la Sanitat, així els madrilenys compten amb l'opció d'elegir el sanitari, centre de salut o l'hospital al qual desitgen assistir per rebre atenció mèdica, segons queda reflectit en la tercera part de l'anàlisi 'Llibertat d'elecció en matèria sanitària a Espanya', elaborada per l'Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada (ICGEA).

"Sens dubte, el triomf de la lliure elecció a la Comunitat de Madrid es fonamenta en el model de col·laboració publicoprivada i en la seva àmplia xarxa d'hospitals i centres de salut. Els ciutadans tenen un ampli ventall per elegir, que és la finalitat amb què es va crear aquesta llei. Tanmateix, això no ocorre a totes les regions, ja que per molt que existeixi la lliure elecció, si l'oferta sanitària és molt limitada, serà difícil exercir aquest dret," assenyala l'Institut Coordenades.

La lliure elecció sanitària a Madrid sempre ha estat objecte de debat i opinió dividida, "però està clar és que, d'una banda, proporciona als ciutadans una autonomia més gran i llibertat per prendre decisions sobre la seva pròpia atenció mèdica. Per un altre, fomenta la competència entre els proveïdors de serveis de salut, el que deriva en una millora en la qualitat de l'atenció i una més eficiència a llarg termini. Factors com la capacitat comunicativa, la proximitat, l'empatia, el grau d'implicació i compromís amb el pacient marquen la diferència, a més de ser determinants perquè un sanitari i el centre en el qual exerceix sigui elegit o descartat", indiquen des del Grup d'Estudis i Investigació de l'ICGEA.

"Dins d'una zona determinada d'actuació, juga un paper essencial el boca a boca; és a dir, el que funciona al meu familiar, veí o company de feina afí, segurament a mi també. Encara que això puedecrear consideracions errònies sobre una persona, que en matèria sanitària cregui tants mites com enfosqueix carreres professionals brillants," afegeixen.

"Evidentment, la lliure elecció té les seves limitacions, com viure a una gran distància de la zona que correspon, ja que el metge també ha de garantir atenció en domicili i urgències, a més d'en el mateix centre. O existeix la possibilitat de no poder elegir el metge de capçalera que desitges perquè la seva quota estigui tancada i ja no admeti més pacients, una cosa que sol succeir entre aquells que són més demandats," va indicar el vicepresident executiu de l'Institut Coordenades, Jesús Sánchez Lambás. "

Les disfuncions per al pacient madrileny, quan es produeixen, són mínimes i atesa l'àmplia oferta entre la que elegir, encara ho és menys per al sistema, ja que, els gestors de la sanitat madrilenya poden conèixer en qualsevol moment la situació de la sanitat en el seu conjunt, així com els perfils professionals i centres més demandats", va agregar.

TENDÈNCIA A L'ALÇA

Tan sols entre 2015 i 2020, la lliure elecció a Madrid ha generat un total de 781.500 canvis d'hospital, la qual cosa ha fet que l'espera per ser atès a la regió es descongestioni de manera notable, amb l'impacte positiu en les llistes i, per tant, en la satisfacció del client. "Els pacients madrilenys poden consultar al web de la comunitat quines són les dates i les hores disponibles a l'hora de triar el centre on ser atesos, els serveis que ofereix, les especialitats i les llistes d'espera, així com els indicadors de satisfacció. Una informació que serveix als ciutadans per tenir una foto completa de la situació sanitària de la seva zona d'interès, podent seleccionar el professional o el centre que millor respongui a les seves necessitats i en un termini més curt, ja que en general, i en els temes relacionats amb la salut en particular, la immediatesa, és determinant", va manifestar Jesús Sánchez Lambás.

Un dels principals motius a l'hora de decidir l'hospital que més convé a un pacient és la llista d'espera. Cada mes la Comunitat de Madrid publica el nombre de pacients pendents de consultes externes, operacions quirúrgiques, i proves diagnòstiques. "Madrid és una de les poques comunitats espanyoles que, mensualment, fa públics les seves dades, fidel en el compromís amb els pacients i la transparència que aquests necessiten per prendre les decisions més oportunes relacionades amb la seva salut", destaquen des de l'ICGEA.

L'entitat assenyala que la lliure elecció té com a màxima que el ciutadà tingui accés previ a una informació veraç, precisa i clara sobre les prestacions que la seva regió ofereix, ja que només així estarà capacitat per tenir un rol actiu a l'hora de prendre decisions sobre la seva salut, elegint el que més li convé en un moment determinat.

D'acord amb el Grup d'Estudis i Investigació de l'Institut Coordenades, els madrilenys valoren de forma molt positiva el fet de poder comptar amb aquesta llibertat, que li permet beneficiar-se d'aspectes com el menor temps d'espera. "Atès el poder d'influència de la lliure elecció per poder canviar el curs de les llistes d'espera, s'ha anat configurant amb el pas del temps com una palanca d'estalvi per al sistema sanitari madrileny".

Els beneficis d'aquesta lliure elecció sanitària són múltiples, assenyalen des d'ICGEA. Els pacients poden optar pel professional que millor s'ajusti a les seves necessitats, basant-se en la seva experiència, reputació i proximitat geogràfica. Aquesta mesura, que al llarg de dècades de vigència en la CAM no ha fet més que guanyar adeptes, contribuir a reduir els temps d'espera en el sistema de salut, en proporcionar als ciutadans més opcions i evitar la saturació en determinats centres mèdics. "La lliure elecció sanitària també fomenta la innovació i la inversió en infraestructures mèdiques, ja que els gestors sanitaris tenen en aquest punt l'oportunitat d'atreure i retenir els pacients mitjançant l'excel·lència en l'atenció i serveis de qualitat."

La lliure elecció sanitària a Madrid està, per tant, recolzada per un rigorós sistema de regulació i control de qualitat, garantint que els professionals i centres de salut compleixin els estàndards més exigents i brindin una atenció segura i efectiva; a més, facilita informació clara i accessible als ciutadans perquè puguin prendre decisions informades sobre la seva atenció mèdica.