Els olis de peix són un dels suplements nutricionals més utilitzats a tot el món. Es calcula, encara que no es pot determinar amb exactitud, que gairebé el 8% dels adults el prenen. El cert és que els olis extrets de peixos grassos com les sardines, les anxoves i el verat proporcionen dos tipus d'àcids grassos omega 3: àcid eicosapentaenoic (EPA) i àcid docosahexaenoic (DHA), que ajuden a reduir la inflamació en l'organisme, patologia que està associada amb l'envelliment prematur i una sèrie de malalties com les cardiovasculars o immunològiques.

S'ha demostrat que l'oli de peix ajuda a augmentar el colesterol HDL (el bo), reduir els triglicèrids, reduir la pressió arterial, prevenir la formació de plaques a les artèries i evitar l'enduriment d'aquestes. Una metaanàlisi de setembre de 2019 publicat a la revista JAHA va concloure que l'omega 3 d'origen marí redueixen el risc de mort per atacs cardíacs i malalties cardíaques.

Cullera oli pescat

Els beneficis de l'oli de peix són múltiples i corregeixen mals molt comuns

En les dietes occidentals és més comú consumir àcids grassos omega 6, que es troben en els olis vegetals, com els olis de blat de moro i gira-sol, que els àcids grassos omega 3. Aquest desequilibri està relacionat amb la baixa densitat òssia tant en homes com en dones, però amb una ingesta més major d'omega 3 es pot revertir.

Altres investigacions han demostrat també que l'oli de peix pot ajudar a reduir el risc de degeneració macular relacionada amb l'edat. Aquesta condició, que es torna més freqüent amb el pas dels anys, provoca una pèrdua o distorsió del camp visual central. Consumit durant l'embaràs, aquest suplement nutricional pot ajudar a rebaixar el risc d'asma en els nens, així com reduir les al·lèrgies infantils, encara que l'adequat seria consultar amb el metge.

En el que al cervell es refereix, l'oli de peix millora el rendiment cognitiu en adults sans, tal com es va demostrar en un estudi dut a terme entre persones compreses entre 51 i 72 en només cinc setmanes. La investigació també va relacionar nivells més alts d'omega 3 en sang amb un menor risc de depressió i ansietat. A més, quan s'utilitza com a complement de les teràpies antidepressives estàndard, la suplementació amb oli de peix és beneficiosa en el tractament de la depressió en comparació amb un placebo.

Cápsulas oli de peixLes persones que pateixen ansietat o depressió poden beneficiar-se de la ingesta d'oli de peix

També s'ha relacionat la ingesta d'omega 3 amb la pèrdua de greix. I també s'ha demostrat que l'oli de peix suplementari alenteix la disminució normal de la massa muscular. Els greixos bons de l'oli de peix també ajuden a estimular el creixement de proteïnes musculars i a millorar la massa muscular, fins i tot en persones grans sedentàries, adultes i reforça els augments en la força muscular induïts per l'entrenament de resistència. També pot tenir un efecte indirecte sobre el control del pes, en estimular àrees del cervell que controlen la ingesta d'aliments.