La modificació de dotze factors de risc al llarg de la vida podria retardar o prevenir el 40% dels casos de demència. Almenys això és el que assegura un últim informe científic publicat a la prestigiosa revista científica The Lancet i que ha estat presentat en la Conferència Internacional de l'Associació d'Alzheimer (AAIC 2020).

En total, per elaborar aquesta anàlisi, ha participat un equip de vint-i-vuit experts en demències de tot el món, que han afegit més factors als que ja havien estat identificats per aquest mateix grup de treball en anys anteriors. Segons asseguren els experts, "les mesures que s'han de prendre per evitar la demència han d'adoptar-se de forma primerenca per continuar practicant-les durant tota la vida. Mai no és massa tard per dur-les a terme".

Dona amb demència

La demència afecta a uns 50 milions de persones a tot el món, un número que s'espera que es tripliqui per a 2050, particularment en països d'ingressos baixos, on ja viuen aproximadament dos terços de les persones amb demència, segons l'informe. Per sexes, les dones també tenen més probabilitats de desenvolupar demència que els homes.

Tanmateix, a certs països, com els Estats Units, Anglaterra i França, la proporció de persones grans amb demència ha disminuït, probablement en part a causa de canvis en l'estil de vida, el que demostra la possibilitat de reduir la demència a través de mesures preventives. Per aquesta raó, els membres de la comissió recomanen que els responsables polítics i les persones adoptin les següents mesures, 12 factors que segons ells podrien prevenir fins al 40% dels casos de demència:

 

 1. Mantenir la pressió arterial sistòlica en 130 mm Hg o menys a partir dels 40 anys.

 

 1. Fomentar l'ús d'audiòfons per a la pèrdua auditiva i reduir la pèrdua auditiva protegint les orelles dels alts nivells de soroll.

 

 1. Reduir l'exposició a la contaminació de l'aire i al fum de tabac dels altres.

 

 1. Prevenir lesions al cap.

 

 1. Limitar el consum d'alcohol.

 

 1. Evitar el tabac.

 

 1. Acabar l'educació primària i secundària.

 

 1. Portar una vida activa.

 

 1. Mantenir-se en un pes saludable.

 

 1. Modificar hàbits de vida per evitar la diabetis.

 

 1. Tenir una vida social important.

 

 1. Dur a terme una sèrie d'hàbits per cuidar la salut mental i tractaments per a la depressió i altres patologies.

 

Home amb demència

En l'estudi també s'apunta que, actualment, l'evidència suggereix que una dieta mediterrània o escandinava pot ser un factor important a l'hora de prevenir el deteriorament cognitiu, particularment com un component més d'un estil de vida saludable. Tanmateix, no recomanen prendre vitamines, olis o suplements dietètics mixtos addicionals per prevenir la demència, ja que les proves exhaustives que s'han fet no han donat lloc a evidències sobre efectes beneficiosos.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat