L'aire condicionat salva l'estiu de molts, però utilitzar-lo no sempre és innocu. Al cap del dia, passem moltes hores fent-lo servir al cotxe, a l'oficina, a casa, a les botigues... I tantes hores fan que ens produeixi alguns perjudicis a l'organisme. A continuació t'expliquem quins són els més importants

Efectes sobre la pell

L'aire condicionat produeix sequedat a la pell, que pot derivar en picor i pruïja en alguns casos. Es tracta d'un símptoma bastant habitual en persones que romanen moltes hores exposades en habitacions interiors. Això, juntament amb al sol, són de les dues causes més habituals de les patologies dermatològiques de l'estiu. Uns efectes que hauries de consultar amb el teu metge habitual per saber si t'estan afectant en excés.

Deshidratació

Una altra de les característiques de l'aire condicionat és que absorbeix la humitat de l'ambient. Les habitacions on està encès durant molt temps haurien detenir algun tipus d'humidificador o recipient d'aigua per pal·liar-ne els efectes negatius. Per això és aconsellable també hidratar-se contínuament a l'oficina o casa.

Problemes respiratoris

Determinades persones que passen moltes hores exposades a l'aire condicionat poden patir problemes respiratoris al nas i coll i fins i tot als ulls. És comú experimentar sequedat de coll, rinitis i bloqueig nasal. La rinitis, en concret, provoca inflamació de la membrana mucosa del nas. També resseca les mucoses, la qual cosa augmenta la possibilitat d'agafar infeccions.

Empitjora l'asma i les al·lèrgies

Les persones que pateixen al·lèrgia i asma han de tenir una cura especial amb l'aire condicionat. Sobretot, en oficines o en espais en els quals no es neteja de forma adequada, perquè pot dispersar substàncies al·lergògenes a l'ambient i empitjorar els episodis d'al·lèrgia i asma fins a produir episodis greus en alguns casos.

Mals de cap i migranyes

Els canvis de temperatura entre l'exterior i les habitacions amb aire condicionat poden provocar migranyes, igual com el soroll lleu però constant que produeixen alguns dels aparells que el generen.

Recomanacions

Per aquestes circumstàncies, els experts recomanen un bon ús de l'aire condicionat. Cal procurar una atmosfera amb la temperatura, humitat i netedat adequats. La temperatura ideal seria entre els 20ºC i els 25ºC, mentre que la humitat, entre el 40% i el 60%. També s'han de tenir sistema de filtres i d'autoneteja i assecatge adequats que impedeixin la circulació de partícules microscòpiques contaminants, així com pòl·lens i àcars. Finalment, es pot assenyalar que és preferible utilitzar aparells que distribueixin l'aire de manera uniforme.