A partir de demà, es podran tornar a trepitjar els centres comercials i hi haurà certa flexibilització en algunes de les mesures que hi ha en vigor actualment per controlar l'expansió del virus. Tot sota l'atenta mirada de les dades que mostren la situació epidemiològica a Catalunya. Els indicadors de la Covid-19 denoten un estancament, com ja fa dies que diuen les autoritats sanitàries del país, i després d'uns dies on l'Rt pujava, aquest diumenge, baixa també molt lleugerament, els ingressos, però, pugen. Ara bé, cal ressaltar que és cap de setmana i no es donen altes. La situació als hospitals és l'indicador a tenir en compte per controlar la pressió que pugui rebre el sistema. Així, doncs, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia. Molt a poc a poc, la pressió es va alleugerint. Pel que fa als ingressos, pugen respecte als d'ahir. Salut n'ha notificat un total de 1.728 (56 més). El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el passat 24 de gener amb 3.038. Els pacients d'UCI continuen per sota de la barrera dels 550, i continuen baixant, de 544 a 533, 11 menys. 

El risc de rebrot es troba en 254 punts, 7 menys que ahir. Per trobar una dada similar, on el risc de rebrot se situés als 200 punts, cal anar fins al 16 de desembre (274). Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, l'Rt o índex de contagi es troba en 1,00, i baixa 0,01. És a dir, cada 100 persones en contagien 100, una dada si més no preocupant. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir l'Rt per sota d'1 per mantenir controlada la transmissió. Per la seva banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 260,98 per cada 100.000 habitants, també a la baixa.

Nous contagis i morts per coronavirus

Pel que fa als nous contagis per coronavirus, la xifra se situa en 960, ahir se'n van notificar 1.705 i divendres 1.777. Cal tenir en compte, però, que els caps de setmana es fan menys tests de detecció del virus. A més, s'ha d'insistir, però, en el fet que les dades de positius diaris no diuen gran cosa per si soles, cal observar la tendència general dels indicadors de la pandèmia. La xifra total d'infectats des de l'inici de la pandèmia és de 556.705.

L'índex de positivitat se situa al 5,18%, una xifra superior ja al 5%. Aquest límit del 5% el fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el considera com un bon indicador per constatar que un país té la pandèmia sota control. Entre els dies 30 de gener i 5 de febrer, aquest percentatge era del 5,80. Entre el 6 i el 12 del mateix mes baixava significativament, fins al 4,29. 

En relació amb el nombre de morts per coronavirus, la xifra total des del març puja fins a les 20.657 víctimes mortals. En les últimes hores se n'han notificat vint. La dada significativa, però, són els morts notificats aquest gener: 2.136. El mes de desembre se'n van comunicar 1.128 i el mes de novembre en van ser 1.778.

Campanya de vacunació a Catalunya

Pel que fa al nombre de vacunats amb primeres dosis, aquest diumenge les dades en donen un total de 459.918. En les últimes 24 hores s'han vacunat 3.389 mentre que aquest dissabte se'n van notificar 31.102 persones, i divendres 63.785. Unes 190.482 persones ja han rebut la segona dosi de la vacuna (164 en les últimes 24 hores). Precisament, l'efecte que té la vacuna en el control de la pandèmia s'ha demostrat ja a les residències, el primer col·lectiu que ha estat immunitzat juntament amb el personal sanitari. Així, tal com va avançar el passat cap de setmana ElNacional.cat, es consolida una reducció del 50% de la mortalitat a les residències. En total, un 2,8% de la població de Catalunya està vacunada completament, amb dues dosis. 

Reserva de vacunes 

La consellera de Salut, Alba Vergés, explicava aquest divendres que la reserva de vacunes és "necessària per a la planificació" i per a l'estratègia de vacunació. Sobretot, tenint en compte els retards que la majoria de farmacèutiques estan experimentant a l'hora de fer arribar les vacunes. "S'ha de mirar què es pot mantenir per no tallar el circuit i no tallar la vacunació", ha remarcat. 

El període de vacunació va començar el 27 de desembre, com en la majoria de països de la Unió Europea, que han optat per seguir una estratègia conjunta. 

 

Imatge principal: membres del personal sanitari a l'UCI / Efe