El Procicat ha decidit reobrir els centres comercials i els comerços de més de 400 metres quadrats de dilluns a divendres i amb aforaments limitats. Aquesta és una de les mesures de reobertura que ha anunciat aquest divendres el Govern en una roda de premsa sobre la Covid-19 a les 9 del matí, segons va avançar El Periódico i ha pogut confirmar ElNacional.cat.

Pel que fa a la situació de bars i restaurants, les restriccions es mantindran i només podran obrir a les franges de 7:30 h a 10:30 h del matí i de 13:00 h a 16:30 h. Fora d'aquest horari només podran servir menjar per emportar. El Procicat també ha acordat mantenir el toc de queda a les deu de la nit i el confinament comarcal a tot Catalunya. 

Pel que fa a l'àmbit dels esports, s'incrementa lleugerament l'aforament a les piscines, que passarà a ser del 50%, i les activitats grupals passaran a tenir un aforament màxim del 30%, quan fins ara estaven limitades a sis persones.

Referent a l'educació, es permeten les pernoctacions en les sortides sempre i quan es facin amb el mateix grup bombolla de la classe. A la universitat, el segon curs passa ara a ser presencial a partir del 8 de març.

"No es tracta de fer un pas endavant i dos enrere"

En un principi, el Procicat havia d'anunciar aquestes noves mesures aquest dijous al matí, però finament s'ha optat per posposar l'anunci 24 hores. Segons ha comentat el vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, el Procicat s'ha donat unes hores més per avaluar les dades epidemiològiques, perquè les mesures de flexibilització que es puguin prendre s'han de poder "consolidar".

A més, el vicepresident ha afegit que "no es tracta de fer un pas endavant per fer-ne dos enrere", amb relació a la reobertura, i no ha volgut entrar a valorar quines podrien ser les "noves mesures" a partir de dilluns i s'ha limitat a defensar que cal ser el "màxim d'acurats" en una situació que la baixada està en "estancament".

Sobre el que sí que s'ha mullat Aragonès ha estat sobre les manifestacions del 8-M, sobre la qual cosa s'ha mostrat convençut que les concentracions que hi puguin haver compliran totes les mesures sanitàries contra la Covid-19. 

Indicadors estancats a Catalunya

En les últimes setmanes, sembla que els indicadors sobre la Covid a Catalunya milloren, tot i que, segons l'últim informe de Salut, sembla que estan experimentant un cert estancament. Aquest fet ja feia dies que s'anunciava per part de les autoritats sanitàries del país.

El que sí que ha augmentat és l'Rt i els ingressos hospitalaris van a la baixa. Ara bé, la situació als hospitals és l'indicador a tenir en compte per controlar la pressió que pugui rebre el sistema. Així doncs, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia. Pel que fa als ingressos, estan baixant en els últims dies.

Pel que fa al risc de rebrot, aquest divendres s'ha situat en 276 punts, 3 més que ahir, i per trobar una dada similar, on el risc de rebrot se situés als 200 punts, cal anar fins al 16 de desembre (274). Segons les últimes dades facilitades per Salut, l'Rt, o índex de contagi, es troba en 1,02, i puja 0,01 respecte a aquest dimecres.