Per primera vegada al món, s'ha dut a terme a Espanya una cirurgia robòtica combinada amb l'administració de radioteràpia intraoperatòria (VA RIURE) per al tractament d'una recaiguda de càncer de pròstata. La tècnica l'han dut a terme per especialistes del Centre de Pròstata de la Clínica Universitat de Navarra i els experts que han participat en ella destaquen que l'avantatge d'aquesta combinació és la unió d'una cirurgia mínimament invasiva (amb incisions que no superen el centímetre) per robot complementada amb l'aplicació de la radioteràpia durant la mateixa intervenció, un fet que disminueix el risc d'una nova recaiguda i evita que el pacient hagi de rebre futures sessions de radioteràpia.

Tal com informen des del mateix hospital, la intervenció robòtica ofereix, a diferència de la cirurgia oberta o laparoscòpica convencional, una precisió quirúrgica més important per la millor visualització tridimensional i elimina la tremolor natural de la mà del cirurgià, proporcionant una recuperació molt més ràpida.

Càncer de prostata: células cancerígenas

Per la seva banda, després de l'extirpació del tumor, la radioteràpia intraoperatòria permet aplicar la radiació exactament a la zona de risc. El temps d'exposició a la radiació, que no supera els dos minuts, ofereix una dosi molt elevada i homogènia en una zona molt concreta i en una única sessió, evitant la necessitat d'administrar futures sessions de radioteràpia.

Per obtenir millors resultats van decidir combinar ambdós tractaments mitjançant la introducció a la sala d'operacions de dos robots miniaturitzats: Dona Vinci per a la cirurgia i LIAC per a la radioteràpia intraoperatòria. Es tracta sens dubte d'una important innovació en cirurgia oncològica i radioteràpia intervencionista. Prèviament a aquesta intervenció, els especialistes ja havien implementat altres combinacions instrumentals amb un accelerador d'electrons intraoperatori: procediments laparoscòpics (més del 50% en cavitat abdominal), toràcics i guiats per ecografia en càncer de mama.

 

Dona Vinci és un dels robots utilitzats per operar el pacient de càncer de pròstata

El pacient, un home de 73 anys, ja havia estat operat i havia rebut radioteràpia per una recaiguda el 2016. El 2019, sense cap símptoma, va ser diagnosticat amb una nova reaparició del tumor per una elevació del PSA, el marcador del càncer de pròstata. Gràcies al diagnòstic realitzat amb el gal·li PSMA, que permet conèixer on és localitzat el nou tumor, es va poder saber que el càncer estava a un gangli de la pelvis i aplicar aquesta nova combinació de tractaments. 48 hores després de la intervenció va obtenir l'alta i no ha hagut de tornar a l'hospital per rebre sessions de radioteràpia. En el dia d'avui, té un PSA indetectable, és a dir, no hi ha evidència de tumor.

Segons l'Associació Espanyola contra el Càncer, el de pròstata és el segon més freqüent entre els homes, amb 1.276.106 nous casos a l'any al món. A Espanya, es van diagnosticar 31.728 nous casos d'aquest càncer i 6.061 persones van morir per aquesta causa el 2018.