Les farmàcies de Catalunya començaran a distribuir productes menstruals gratuïts a partir del pròxim dilluns 4 de març, segons ha anunciat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge. Copes menstruals, calces absorbents i compreses de tela, es repartiran a totes les dones, així com a persones no binàries i homes trans que menstruen a través d'un codi QR disponible a l'aplicació de La Meva Salut de la Generalitat. Cadascuna podrà triar entre algun dels tres productes disponibles. Les 3.284 farmàcies de Catalunya s'han adherit a aquesta acció adreçada a posar fi a la pobresa menstrual i a promoure la sostenibilitat i la màxima informació sobre el mateix cicle. Es calcula que 2,5 milions de persones es podran beneficiar de la mesura, que té un cost inicial de 8,5 milions.

El codi QR disponible a l'aplicació de salut serà personal i intransferible i el lliurament del producte serà immediat, sempre que la farmàcia disposi d'unitats del producte i talla escollits. En cas de no estar disponible, es podrà sol·licitar, com es fa habitualment amb altres productes i medicaments, i estarà disponible en un termini màxim de 48 hores. 

Mesura pionera

La consellera Verge ha explicat que la distribució es farà de forma simultània a tota Catalunya perquè totes les dones "visquin on visquin, tinguin garantit un dret fonamental clau com és poder decidir sobre el propi cos, així com disposar d'educació menstrual i informació al llarg del cicle vital". En aquest sentit, ha destacat que les dones han de poder "decidir de forma lliure i informada com volen gestionar" el seu cicle menstrual al llarg de la vida i això només és possible si es té accés als productes menstruals adequats i una bona informació del cos i la salut. "Som el primer país del món que distribuirà de manera universal i gratuïta productes menstruals reutilitzables acompanyats d'informació de qualitat i assessorament de les farmàcies", ha afirmat la consellera. 

Per la seva banda, el gremi farmacèutic ha destacat el paper de les farmàcies comunitàries que "va molt més enllà de la dispensació", segons ha explicat el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas. També ha remarcat "la col·laboració entre els diferents agents de la cadena del medicament", en aquest cas, els 4 magatzems de distribució participants —Alliance Healthcare, Fedefarma, Cofares i Hefame— i les farmàcies comunitàries. El repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables forma part del Pla integral d'equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d'Igualtat i Feminismes amb la participació de tots els departaments de la Generalitat de Catalunya. El pla conté una seixantena de mesures, que inclou la distribució en instituts des de fa més d'un any d'aquests productes reutilitzables i la instal·lació de dispensadors de productes menstruals orgànics en equipaments i serveis públics, així com els permisos a funcionàries per regles doloroses, entre d'altres. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!