El resultat del programa de vacunació anti-Covid a Anglaterra i Escòcia demostra que una dosi de vacuna proporciona una protecció elevada contra malalties greus i l'ingrés a l'hospital i protegeix fins i tot de malalties lleus derivades del coronavirus en persones més joves. Així, les primeres dades reals dels programes de vacunació massiva són prometedores i, tot i que els resultats no inclouen evidències que impedeixin la transmissió completament, hi ha dades que demostren que impedeixen que algunes persones s'infectin, cosa que hauria de frenar la propagació del coronavirus.

Segons recull el diari The Guardian, tres estudis van arribar a conclusions similars positives sobre la protecció que ofereixen les vacunes (un a Escòcia i dos a Anglaterra), tot i que es van crear per estudiar els efectes en diferents grups de persones. 

A Anglaterra, l'estudi Siren, en treballadors sanitaris menors de 65 anys, va trobar que una dosi de Pfizer i BioNTech reduïa el risc de contraure el coronavirus en un 70% i un 85% després de la segona dosi. Tots els treballadors sanitaris, detalla el rotatiu, es van fer test de detecció cada dues setmanes, de manera que l'estudi va detectar infeccions asimptomàtiques i també aquells que presentaven símptomes. 

Public Health England també va publicar els resultats de les proves rutinàries dels majors de 80 anys, que corren un major risc de patir greus malalties i morir de Covid. Es va trobar que tres setmanes després de la primera dosi, la vacuna Pfizer i BioNTech va ser efectiva al 57% contra les malalties simptomàtiques, siguin lleus o més greus. Tot i que poques persones han tingut una segona dosi, l'evidència suggereix que l'eficàcia va augmentar fins al 85% en els que ho van fer. 

Les persones vacunades estan més protegides

Les dades també mostren que les persones vacunades que pateixen la infecció estan molt millor protegides contra malalties greus, hospitalització i mort. "A més de la reducció de la infecció simptomàtica, la protecció contra la vacuna contra malalties més greus d'una sola dosi és encara més elevada, com a mínim el 75%", va dir Mary Ramsay, cap d'immunització de PHE, en una sessió informativa. 

Segons Ramsay, "això reforça la política de donar aquesta dosi única a més persones per evitar més morts i més ingressos ara i després tornar més tard i obtenir la segona dosi, que els proporcionarà una protecció més duradora i potencialment, els donarà millor protecció". 

 

 

Imatge principal: membres del personal sanitari preparen dosis de la vacuna anti-Covid / Efe