Sempre s'ha dit que dormir bé és un indicador de bona salut. Una bona higiene del son està associada a un menor risc de patir depressió, ansietat i fins i tot obesitat. Per això un nou estudi que acaba de publicar-se i que han dut a terme a la Facultat de Medicina Miller de Miami, en podria sorprendre més d'un.

Segons les conclusions que han extret els experts, necessitar dormir més de nou hores al dia entre els 45 i els 75 anys podria estar associat amb una probabilitat més gran de patir deteriorament cognitiu, inclosa la malaltia d'Alzheimer i altres formes de demència.

Home adormit

L'estudi

 

Per dur a terme la investigació, els científics van analitzar un grup de 5.247 adults hispans d'entre 45 i 75 anys durant set anys. I els resultats van ser bastant clars: tant l'insomni com la durada prolongada del son semblen estar relacionats amb una disminució de la memòria i l'aprenentatge episòdic. O, més concretament, amb una disminució en el funcionament neurocognitiu que pot precedir a l'inici de la malaltia d'Alzheimer. El fet d'haver-se centrat en la població hispana es deu que, segons les dades, són 1,5 vegades més propensos a desenvolupar la malaltia de l'Alzheimer en comparació amb els caucàsics.

El cert és que la relació entre el son i la demència és complicada, perquè cada un dels tipus està associat a diferents problemes de son , per la qual cosa és difícil establir una correlació causa efecte. Tanmateix, sí que posa de manifest que no sempre dormir en excés és indicatiu d'una bona salut.

Encara així, els experts assenyalen que la qüestió del son ha de ser un factor més a tenir en compte, però no l'únic. Hi ha altres senyals d'advertència que poden fer indicar que s'està iniciant un procés que pot conduir a algun tipus de demència, com la dificultat per completar tasques, la confusió i desorientació, o els problemes per parlar o escriure.

Per això, en qualsevol cas, és important saber que es poden prendre mesures per prevenir aquest tipus de patologies. N'hi ha prou amb fer alguns canvis en l'estil de vida per reduir el risc de deteriorament cognitiu en el futur.

Els estudis han demostrat que, en primer lloc, portar una dieta equilibrada i practicar exercici tots els dies són factors importants. Però no sol. A més, no romandre inactiu massa temps al dia, seguir una rutina de son regular i assegurar-se que sigui de qualitat, aprendre noves habilitats –es tingui l'edat que es tingui–, mantenir-se emocionalment saludable, establir xarxes socials fortes i socialitzar de forma freqüent són també factors importants per evitar el deteriorament cognitiu.

Dona adormida

Els gens no sempre determinen al cent per cent el que ens passa, per la qual cosa, encara que existeixi una tendència, el fet de prendre el control sobre els hàbits i ser constant, poden ser molt importants.

Això sí, si a partir dels 45 anys les persones senten la necessitat de dormir massa, o pateixen insomni, o si encara que dormin no descansen prou, el millor és anar a l'especialista per evitar problemes.