Als científics els preocupa que les mesures per combatre el coronavirus hagin debilitat el sistema immunitari dels nens petits que no han pogut desenvolupar resistència als virus comuns, deixant-los més vulnerables quan finalment s'acaba l'ús de les mascaretes i la distància social.

El contacte amb patògens virals passa amb força freqüència, i tot i que no sempre condueix a la malaltia, l'exposició ajuda a enfortir el sistema immunitari contra l'amenaça en cas que es tornin a trobar amb els mateixos virus.

Restriccions prolongades, mascaretes i distància social

Durant els últims catorze mesos, més o menys, les restriccions prolongades per barrejar-se entre els mateixos nens, viatjar, l'ús de mascaretes i distanciament social, no només han reduït el risc de contraure el coronavirus, sinó també altres virus com la grip. Unes dades que van ser gairebé inexistents durant l'hivern passat, segons dades de vigilància del Regne Unit que ha recopilat el Royal College i que recull el The Guardian

Ara bé, els viròlegs estan preocupats pel virus sincicial respiratori (VSR), un virus que pot causar infeccions pulmonars greus que requereixen hospitalització i de vegades fins i tot la mort, en nens menors d'un any, i pel qual no hi ha vacunes aprovades. 

"La grip em preocupa, però hi ha una vacuna i els més vulnerables seguiran tenint accés a les vacunes", ha dit la doctora Catherine Moore, científica clínica consultora de Salut Pública de Gales. En aquest sentit, remarcava al diari britànic que el VSR no té vacuna. "Mentre que el coronavirus ha comportat un gran problema a les UCI per als adults, podem veure problemes a la inversa en ingressos i hospitalitzacions pediàtriques". 

Abans i després del coronavirus

Abans del coronavirus, la majoria de nens s'havien topat amb virus estacionals durant els seus primers 18 mesos. Però l'afluència més gran en les sales dels hospitals pediàtrics cada hivern són bebès menors d'un any que s'han infectat per primera vegada amb el VSR, perquè els seus pulmons no estan ben desenvolupats i els seus cossos lluiten per combatre la infecció, segons detallava Moore. 

D'aquesta manera, als científics els preocupa que si la vida comença a tornar a la normalitat d'abans de la Covid, els virus respiratoris que normalment ja circulen durant l'hivern, tornaran al costat del coronavirus. 

Abans de la pandèmia, les dades deien que uns 30.000 bebès i nens menors de cinc anys ingressaven a l'hospital cada any al Regne Unit pel VSR. "Ens estem preparant per a un impacte significatiu a pediatria", detalla la doctora. 

 

 

Imatge principal: dues nenes seuen en una hamaca / Unsplash