A Espanya cada any es diagnostiquen més de 78.000 nous casos de càncer pell, i durant els últims 4 anys s'ha elevat un 40%. Es tracta d'un dels carcinomes més habituals, i per això cada cop es desenvolupen més tecnologies per tal de poder detectar-lo. Ara, l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, per les seves sigles en anglès) ha aprovat la comercialització i ús clínic de DermaSensor, un dispositiu portàtil capaç de detectar diferents tipus de càncer de pell gràcies a un algorisme d'intel·ligència artificial (IA). El dispositiu és una mena de telèfon mòbil i utilitza l'espectroscòpia de dispersió elàstica (ESS), que permet analitzar les característiques de les lesions cutànies sospitoses. L'instrument té una sensibilitat del 96% per a 224 formes de càncer de pell, d'acord amb una avaluació realitzada per la Clínica Mayo en 22 centres d'estudi. El més destacat, però és la seva rapidesa i precisió. En diversos estudis l'eina ha demostrat una sensibilitat del 96% per a la detecció de melanomes i del 91% per a les lesions melanocítiques d'alt risc.

Optimitzar diagnòstics de càncer

L'instrument promet optimitzar i accelerar els processos de diagnòstic de càncer de pell. La detecció s'identifica a través de mecanisme de dermatoscòpia, i els dermatòlegs examinen la pell amb instruments d'exploració visual especialitzats en investigació de lesions i alteracions que puguin fer un crit d'alerta sobre un possible càncer. DermaSensor realitza un examen més detallat capaç de reduir la taxa de casos omesos en aquesta mena d'exploracions. L'agència ha detallat que és un instrument de diagnòstic que s'haurà d'utilitzar en lesions prèviament avaluades i qualificades de sospitoses de la malaltia. Tanmateix, aquest no ha de ser l'únic criteri de valoració, sinó que ha exigit a DermaSensor Inc —companyia de tecnologia per a la salut i responsable de l'eina— a fer proves de validació clínica posteriors a la distribució comercial de l'aparell. A més, recomana el seu ús en pacients majors de 40 anys.

Els responsables del dispositiu han treballat més de 10 anys en el desenvolupament de l'eina. L'empresa va ser fundada en 2009 i es dedica a les investigacions de Irving Bigio, catedràtic d'Enginyeria Biomèdica de la Universitat de Boston i inventor original i titular de la patent de l'espectroscòpia de dispersió elàstica des de 1994. Amb els estudis específics de la pell de la tecnologia fets per DermaSensor l'any 2011, van començar a dissenyar el dispositiu comercial i van realitzar els seus assajos el 2018. Van sumar els avanços de Bigio amb una intel·ligència artificial per tal de "millorar la capacitat de detectar precoçment el càncer de pell", segons apunten a la seva pàgina web

Com funciona el dispositiu? 

L'espectroscòpia de dispersió elàstica (ESS) que utilitza el dispositiu es basa en el mostreig de teixit cutani utilitzant centenars de longitud d'ona de llum diferents, així doncs, permet escanejar les lesions de forma correcta i no invasiva. El nou dispositiu és petit i fàcil d'usar i molt intuïtiu amb una forma similar a un telèfon mòbil, amb un sensor a la zona inferior que reflecteix i permet registrar ràfegues ràpides de llum per conèixer el contingut cel·lular i subcel·lular de cada lesió. 

El metge és la persona encarregada d'identificar les lesions que poden indicar un possible càncer de pell en el pacient. Posteriorment, amb el dispositiu s'aplica el sensor en el punt sospitós, i es fan 5 registren espectrals per completar l'exploració. Aquí l'eina analitza les dades obtingudes i genera una avaluació en pocs segons. En la pantalla del DermaSensor poden aparèixer 2 missatges: "investigar més", per tant, haurà de fer una avaluació un dermatòleg; o "monitorar", que en aquest cas no es necessita una derivació immediata a l'especialista. Amb tot, els creadors del dispositiu insisteixen en el fet que "no determina definitivament si hi ha o no càncer, ni especifica quin tipus de càncer pot ser present, ni pren cap decisió per l'usuari".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!