A partir d’avui els tests d’antígens costaran com a màxim, 2,94 euros a les farmàcies. Es tracta d’una decisió que el govern espanyol ha pres aquesta mateixa setmana després de llargues reivindicacions en plena onada de covid. En els últims dies hem vist com membres de l’oposició acusaven Pedro Sánchez d’haver-se “enriquit a costa de la suor de milers de famílies”. Però, saps quants diners ha guanyat realment fins ara el govern espanyol amb la venda d’aquests tests? La resposta és clara: zero

Des del passat mes de desembre de 2020 el test d’antígens estan exempts d’IVA. Així ho fixa el BOE en una norma que dura fins a finals d’aquest any, igual que passa amb les mascaretes. D’aquesta manera, d'ençà que es comercialitzen en farmàcies mai han generat impostos. És a dir, les acusacions de l'oposició són falses.

I per què no s’ha regulat fins ara? 

Eren moltes les veus que demanaven que es limités els preus dels antígens: amb aquest cost, no hi podien accedir totes les famílies, no estaven a l'abast de tothom. Altres països de l'entorn ja havien optat per aquesta via de la regulació, i fins i tot en alguns estats aquests són gratuïts.  El preu mitjà a Espanya era fins ara un 213% superior al de la resta de països europeus. Per què? Doncs segons ha manifestat la Fedifar, la Federació de distribuïdors farmacèutics, un dels motius podria ser que aquests països tenen uns canals de distribució d'antígens "molt assentats", més que a l'Estat: "Venen antígens a farmàcies des de mesos abans que Espanya, i tenen més canals oberts amb la Xina. Això facilita les coses".

Infografia covid preu tests antígens països europa - Maria López Moya

A l’estat espanyol, segons va explicar la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa, aquesta decisió no s'havia pres abans perquè la prioritat era una altra: garantir l'abastiment de tests. Per això, va relacionar la situació que s'ha viscut ara amb les proves amb la que es va donar a l'inici de la pandèmia amb les mascaretes. 

muestra test de antígenos covid   europa press

EuropaPress

Assignatures pendents

Aquests productes, doncs, no tenen IVA en considerar-se essencials, per tal que tothom hi pugui accedir. Un fet que contrasta amb altres decisions de l’executiu. A Espanya, a diferència d’altres països com Escòcia, els productes d’higiene femenina, és a dir, tampons, copes menstruals i compreses, no disposen d’exempció de l’IVA. Es tracta d’una de les constants reclamacions d’alguns sectors l’oposició i d’una gran assignatura pendent en matèria fiscal. 

Canvis en l’IVA dels productes a la UE

A més, la reivindicació coincideix en un acord de tots els països de la Unió Europea per l'IVA perquè cada país tingui més flexibilitat a l'hora de fixar-lo per a cada producte. Així doncs, s'actualitzarà la llista de béns i serveis als quals els països poden aplicar tipus reduïts d'IVA. Com serà a partir d'ara?

Pel que fa als impostos superreduïts, Europa deixarà posar un IVA inferior al 5% només en 7 productes, que hauran de ser de primera necessitat o sanitaris. Això obre la porta a què Espanya pugui deixar l'IVA de les mascaretes al 4% com havia promès i que també hi afegeixi els productes d'higiene íntima femenina.

La Unió Europea també ha acordat que es podrà posar un IVA reduït de fins al 5% en 24 productes bàsics. Aquesta nova llista s'ampliarà per incloure aquells productes destinats a protegir la salut pública per lluitar contra la covid (guants, màscares o equips de protecció individual), tots els productes beneficiosos per al medi ambient (com ara bicicletes, sistemes de calefacció ecològics o panells solars), productes i serveis que serveixin per donar suport a la transició digital i que fins ara no podien ser objecte d'una rebaixa de l'IVA (com l'accés a internet o l'emissió en línia d'esdeveniments culturals o esportius).