Tots sabem a hores d'ara que una dieta rica en carns vermelles, aliments fregits, sucres, carns processades i cereals refinats és perjudicial per a la salut cardiovascular i està relacionada amb el desenvolupament d'alguns tipus de càncer. Tanmateix, quants de nosaltres ens hem preguntat alguna vegada quina influència podria tenir en la vista una alimentació inadequada?

Ara, un nou estudi publicat en el British Journal of Ophthalmology, mostra el vincle entre una dieta rica en aliments poc saludables i la degeneració macular associada a l'edat (DMAE). La DMAE és una afecció que afecta la retina amb l'edat i difumina la visió central. La visió central ajuda les persones a veure els objectes amb claredat i a fer activitats tan quotidianes i normals com llegir i conduir.

Ull (1)

Segons els centres per al control i la prevenció de malalties (CDC), als Estats Units, al voltant d'1,8 milions de persones de 40 anys o més pateixen DMAE, i uns altres 7,3 milions tenen d'afeccions anomenades druses, que generalment precedeixen la DMAE. La DMAE és la principal causa de deteriorament permanent de la visió de prop entre les persones majors de 65 anys.

El nou estudi, que va ser el primer a observar els patrons dietètics i el desenvolupament de DMAE amb el temps, ha trobat una associació entre una dieta poc saludable i aquesta malaltia. I encara que la investigació ha demostrat vincles entre certs aliments i nutrients i la DMAE, també es creu per estudis previs que altes dosis d'antioxidants poden retardar la progressió de la malaltia, si bé existeix menys recerca sobre els patrons dietètics en el seu conjunt.

A més, els treballs anteriors que han analitzat els patrons dietètics, s'han centrat en el risc en l'etapa tardana, és a dir, el punt en el qual l'afecció es torna amenaçadora per a la visió, en lloc de la malaltia en etapa primerenca i tardana.

La investigació

L'estudi va analitzar el desenvolupament de la DMAE primerenca i tardana en els participants de l'estudi "Risc d'aterosclerosi en les comunitats", que va analitzar la salut arterial durant 18 anys (1987–1995).

Utilitzant dades sobre 66 tipus diferents d'aliments, els investigadors van identificar dos patrons de dieta: un que van denominar prudent o saludable, i altre que van denominar occidental, que incloïa una alta ingesta de carn processada i roja, menjar fregit, postres, ous, cereals refinats, lactis amb alt contingut de greix i begudes ensucrades.

Encara que els investigadors no van trobar cap vincle entre la DMAE primerenca i els patrons dietètics, van descobrir que la incidència de la DMAE tardana és tres vegades més gran entre aquells amb el patró d'alimentació que els investigadors van denominar com a occidental.

Ancià (1)

La DMAE en etapa primerenca no té símptomes, per la qual cosa una persona pot no saber que la té. Hi ha dues formes de DMAE en etapa tardana. Una es diu DMAE humida o exsudativa i els professionals de la salut solen tractar-la injectant factors de creixement antivasculars. L'altra es diu DMAE seca o atròfica i passa quan les cèl·lules fotoreceptores moren sense neovascularització. Per a aquesta forma de DMAE no hi ha tractament.

Segons els autors de l'estudi, "el missatge clínic és que la ingesta dietètica probablement marca una diferència en la determinació de la pèrdua de la visió central més endavant en la vida. Si una persona té DMAE d'inici primerenc, el millor és ingerir amb molta moderació aliments que identifiquem com a part del patró de la dieta occidental".