Un pacient i nou treballadors han estat afectades per un brot de sarna a l'Hospital de Sant Camil de Sant Pere de Ribes (Garraf). Segons ha informat el departament de Salut, el brot es va detectar el 30 de gener passat i el Servei de Vigilància Epidemiològica de Catalunya ja ha adoptat les mesures profilàctiques i els tractaments preventius en totes les persones que han estat exposades a un possible contagi.

Fonts sindicals han apuntat que l'origen del contagi va ser una pacient que va ingressar a l'hospital a finals de gener. A part de les persones diagnosticades, el comitè d'empresa ha detallat a l’ACN que una seixantena de treballadors estan rebent tractament preventiu.

Salut ha garantit que està seguint el Procediment d'actuació davant un brot d’escabiosi en l'àmbit sanitari, elaborat i aprovat per la Comissió de Vigilància Epidemiològica de Catalunya. En aquest sentit, ha remarcat la importància d'aplicar el tractament per evitar l'extensió de l'àcar amb què es desenvolupa la malaltia, tant pel que fa a les persones afectades com aquelles que hi ha estat en contacte.

Fonts sindicals de l'Hospital Sant Camil han assegurat a l’ACN que els especialistes en Dermatologia van advertir que la pacient originària del brot tenia símptomes relacionats amb un cas de sarna. Segons aquests treballadors, no s'hauria aplicat el protocol d'actuació fins que la biòpsia va confirmar la malaltia, motiu pel qual demanen revisar el procediment que es va aplicar. 

Què és la sarna

La sarna o escabiosi és una parasitosi de la pell causada per l'àcar Sarcoptes scabiei i es manifesta amb una erupció que produeix coentor intensa ocasionada pels àcars femella adults que excaven túnels en la capa superficial de la pell. En general, la transmissió és per contacte personal pròxim i prolongat amb la pell d'una persona afectada. La transmissió mitjançant la roba es produeix si ha estat recentment contaminada.

A Catalunya els brots de sarna (dos o més casos relacionats en el temps i l'espai) són de declaració obligatòria a l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).