On apareix la infecció de la covid per primera vegada? Quan agafa el punt àlgid? I quan ets més infecciós? Precisament això és el que ha intentat investigar un estudi de l'Imperial College London del Regne Unit. En aquest sentit, han vist que l'exposició a una sola gota nasal és suficient per infectar-se amb coronavirus segons un assaig històric en el qual es va administrar intencionadament una dosi del virus a voluntaris sans per estudiar-ne el comportament. 

L'objectiu era monitorar les persones durant tot el curs de la infecció i també han trobat que les persones desenvolupen símptomes molt ràpidament, de mitjana, en els dos dies posteriors després d'entrar en contacte amb el virus i són més infeccioses cinc dies després de la infecció. 

L'estudi, del qual s'ha fet ressò The Guardian, ha descobert que la infecció apareix per primera vegada al coll i que arriba al seu punt àlgid cinc dies després de la infecció, moment en què la càrrega viral és molt més alta al nas que no pas al coll. La investigació també constata que les proves de flux lateral són un indicador confiable i tranquil·litzador. Així, agafar mostres del coll i del nas fa que sigui més probable detectar infeccions durant els primers dies.

Cal recordar, però, que l'estudi s'ha dut a terme fent servir la soca original de Wuhan, és a dir, abans de l'aparició de les variants alfa, delta i òmicron. La investigació ja està publicada al servidor de preimpressió de Springer Nature, tot i que encara no ha estat revisat per experts. Hi van participar 36 participants joves i sans sense ser immunes al virus. Durant el procés, van ser hospitalitzats al Royal Free de Londres, però no van experimentar símptomes greus. 

Relació entre no vacunar-se i traumes infantils

Cada vegada se'n saben més coses, del coronavirus, malgrat que continuen havent-hi moltes preguntes sense resposta. Ara bé, un altre estudi ha descobert que hi podria haver una possible relació entre una separació dels pares, negligència, abusos físics, verbals o sexuals i el fet de no voler-se vacunar contra la covid. Així ho constata una investigació finançada per Public Health Wales i publicada a la revista BMJ Open. De fet, l'estudi ressalta que els que han patit algun trauma infantil també tenen menys probabilitats de confiar en la informació oficial del Servei Nacional de Salut del Regne Unit (NHS). 

La investigació ha sortit a la llum tot just dos anys després que el virus arribés al Regne Unit i un any després que comencés la campanya de vacunació perquè una de cada 10 persones del Regne Unit encara no ha rebut ni una sola dosi de la vacuna. La dada posa nerviosos els experts, que han volgut esbrinar per què aquestes persones continuen sent reticents a rebre la vacuna contra la covid.

Imatge principal: Una persona manipula estris en un laboratori / Unsplash