Un nou estudi científic que acaba de ser publicat a Neurology ha revelat que les dones grans que mengen almenys dues racions de peix o marisc al forn o a la graella a la setmana ingereixen prou àcids grassos omega 3 per contrarestar els efectes que provoca la contaminació de l'aire al cervell.

Els investigadors van trobar que entre les dones grans que vivien en àrees amb alts nivells de contaminació de l'aire, les que tenien els nivells més baixos d'omega 3 a la sang patien una major reducció cerebral  que les dones que tenien els nivells més alts.

El peix és una excel·lent font d'omega 3, uns àcids grassos que combaten la inflamació i mantenen l'estructura cerebral als cervells envellits. També s'ha descobert que redueixen el dany cerebral causat per neurotoxines com el plom i el mercuri.

Perfil del cervell

Perfil del cervell

La investigació

En l'estudi van participar 1.315 dones amb una mitjana d'edat de 70 anys que no tenien demència al començament de l'estudi. Les dones van haver de completar qüestionaris sobre dieta, activitat física i historial mèdic abans de començar la investigació.

Els científics van utilitzar el qüestionari de dieta per calcular la quantitat setmanal de peix que consumia cada dona, inclòs peix rostit o al forn, tonyina enllaunada i mariscos no fregits. El peix fregit no es va incloure perquè s'ha demostrat que el fregit danya els àcids grassos omega 3.

Les participants van ser sotmeses a anàlisi de sang i se'ls en va mesurar la quantitat d'omega 3 als seus glòbuls vermells, una dada que van utilitzar per dividir les dones en quatre grups en funció de la quantitat dels àcids grassos a la seva sang.

Així mateix, van tenir en compte els domicilis de les dones per determinar l'exposició a la contaminació de l'aire a la que hi havien estat exposades durant un període de tres anys. A més, les van sotmetre a escàners cerebrals amb imatges de ressonància magnètica per mesurar diverses àrees del cervell, incloses la matèria blanca, que està composta de fibres nervioses que envien senyals a tot el cervell i l'hipocamp, la part del cervell associada amb la memòria.

Després d'ajustar per edat, educació, tabaquisme i altres factors que podrien afectar la reducció cerebral, els investigadors van trobar que les dones que tenien els nivells més alts d'àcids grassos omega 3 a la sang gaudien de més volums de matèria blanca que aquelles amb els nivells més baixos.

Peix al forn

Peix al forn

Els investigadors van trobar que per cada augment de 25 punts en el percentil en els nivells de contaminació de l'aire, el volum mitjana de matèria blanca era 11,52 centímetres cúbics més petit entre les persones amb nivells més baixos d'àcids grassos omega 3 i només 0,12 centímetres cúbics més petit entre les persones amb nivells més alts. Igualment, les dones amb els nivells més alts omega 3 a la sang també tenien més volums de l'hipocamp.

Segons els autors de l'estudi, "les nostres troballes suggereixen que els nivells més alts d'àcids grassos omega 3 a la sang del consum de peix poden preservar el volum cerebral a mesura que les dones envelleixen i possiblement protegir contra els possibles efectes tòxics de la contaminació de l'aire".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat