Els pulmons són un dels òrgans més afectats per la Covid-19, sobretot en aquelles persones que contrauen la variant més agressiva de la malaltia. Ara, una nova investigació dona llum sobre la possible causa d'aquest dany pulmonar causat pel virus.

L'estudi, publicat a The Lancet, ha estat dut a terme pel King's College London en col·laboració amb la Universitat de Trieste i el Centre Internacional d'Enginyeria Genètica i Biologia a Itàlia, i mostra les característiques úniques del virus SARS-CoV-2. Un fet que pot oferir una explicació de per què alguns pacients pateixen les conseqüències de la malaltia durant un llarg període de temps.

Els pacients amb la Covid-19 poden experimentar diferents símptomes: febre, dispnea, problemes en la coagulació de la sang o pèrdua de l'olfacte i el gust. Algunes persones poden patir els efectes de la malaltia durant mesos, és el que coneix com a 'Covid prolongat', que acostuma a anar acompanyat de  sensació de fatiga i falta d'ànim. Hi ha hagut un nombre limitat d'estudis que han analitzat els òrgans de pacients amb Covid-19, la qual cosa significa que les característiques de la malaltia en gran part encara es desconeixen.

Pulmons en cosL'estudi ha aconseguit donar llum sobre per què alguns malalts de Covid-19 pateixen danys pulmonars durant molt temps

L'estudi

Els investigadors d'aquest estudi van analitzar els òrgans de 41 pacients que van morir de Covid-19 a l'Hospital Universitari de Trieste, Itàlia, de febrer a abril de 2020, durant l'inici de la pandèmia. L'equip va prendre mostres de pulmó, cor, fetge i ronyó per examinar el comportament del virus. Les troballes mostren un dany pulmonar extens en la majoria dels casos, i els pacients experimenten una profunda alteració de l'estructura pulmonar normal i la transformació del teixit respiratori en material fibròtic.

Gairebé el 90% dels pacients van mostrar dues característiques addicionals que eren bastant exclusives de Covid-19 en comparació amb altres formes de pneumònia. Primer, una extensa coagulació sanguínia de les artèries i venes pulmonars (trombosi). En segon lloc, diverses cèl·lules pulmonars eren anormalment grans i tenien molts nuclis, com a resultat de la fusió de diferents cèl·lules en cèl·lules grans individuals. Aquesta formació de cèl·lules fusionades (sincicis) es deu a la proteïna de pic viral, que el virus utilitza per ingressar la cèl·lula. Quan la proteïna és present a la superfície de les cèl·lules infectades pel virus Covid-19, estimula la seva fusió amb altres cèl·lules pulmonars normals, la qual cosa pot ser una causa d'inflamació i trombosi.

CélulasUna de les característiques trobades en l'estudi té a veure que diverses cèl·lules pulmonars són anormalment grans i tenen molts nuclis

A més, la investigació va mostrar la persistència a llarg termini del genoma viral a les cèl·lules respiratòries i a les cèl·lules que recobreixen els vasos sanguinis, juntament amb els sincicis de les cèl·lules infectades. La presència d'aquestes cèl·lules infectades pot causar els principals canvis estructurals observats als pulmons, que poden persistir durant diverses setmanes o mesos i eventualment podrien explicar el 'Covid prolongat'.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat