Un estudi dut a terme per un equip d'investigadors al Regne Unit va ser dut a terme per conèixer millor l'eficàcia dels antidepressius i les troballes a les quals ha conduït han sorprès els mateixos científics implicats en l'estudi en qüestió.

Es tractava de comprovar si la sertralina complia la seva comesa com a antidepressiu per a aquells que el rebien receptat pels metges d'atenció primària. La sertralina és un inhibidor selectiu de recaptació de serotonina que funciona en augmentar els nivells cerebrals de l'esmentada serotonina. Per la seva part, els símptomes de la depressió inclouen la incapacitat de sentir plaer, un baix estat d'ànim i una escassa concentració.

Finestra

L'estudi realitzat pels investigadors britànics revela que la sertralina sembla no tenir efecte sobre aquests símptomes en 6 setmanes i que mostra un efecte feble a les 12 setmanes.

Si bé l'impacte en els símptomes depressius sembla no ser present, els científics van observar reduccions en l'ansietat juntament amb millores en la qualitat de vida i la salut mental avaluada pels mateixos pacients durant les 6 primeres setmanes.

L'estudi s'ha publicat a la revista The Lancet Psychiatry i en el mateix la doctora Gemma Lewis, principal autora de l'estudi i membre de la University College London, ha declarat que "sembla que les persones que prenen el medicament se senten menys ansioses, per la qual cosa se senten millor en general, fins i tot si els seus símptomes depressius es van veure menys afectats".

Tant als Estats Units com al Regne Unit, els antidepressius es troben entre els medicaments més comunament receptats i el seu ús ha augmentat en gran manera en les dues últimes dècades.

En l'estudi que ens ocupa, els investigadors van convidar a participar en el mateix a 653 persones d'entre 18 i 74 anys que havien experimentat símptomes depressius de lleus a severs durant els últims dos anys.

Els voluntaris procedien de 179 centres de medicina general de quatre ciutats d'Anglaterra. Els investigadors assenyalen que en tots els casos, ni els metges de capçalera ni els seus pacients no estaven segurs prèviament de si els antidepressius serien beneficiosos.

Persiana

Així mateix, els responsables de l'estudi no van veure evidència que prendre sertralina tingués més probabilitats de causar efectes secundaris que prendre un placebo.

Una bona part de la comunitat científica britànica ha aplaudit l'estudi que han dut a terme Gemma Lewis i el seu equip. Al cap i a la fi, el fet que les troballes hagin revelat que la sertralina afecti més a l'ansietat que a la depressió, obre nombroses vies d'estudi per al futur en aquest camp.

En paraules de la mateixa doctora Lewis "esperem haver donat nova llum sobre com funcionen els antidepressius, ja que poden estar afectant principalment els símptomes d'ansietat, com el nerviosisme, la preocupació i la tensió, i tardar més a afectar els símptomes depressius."

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat