L'entitat Xnet ha presentat una denúncia davant la Fiscalia de Barcelona i una altra davant l'Agència Catalana de Consum per considerar que les administracions i responsables de Rodalies de Catalunya "no estan actuant" per garantir la distància mínima de seguretat entre els usuaris, el que consideren que posa en risc la salut dels passatgers en plena pandèmia de la Covid-19.

La denunciant critica que fins ara les mesures s'han dirigit a responsabilitzar als usuaris "sense que s'hagi ampliat la capacitat i freqüència dels trens ni s'hagi establert cap referència d'ocupació dels mitjans de transport". Per això fan una crida els passatgers a documentar la situació amb fotografies, guardant els bitllets de transport i denunciant-ho a les xarxes socials.

Manca de mesures

Xnet sosté al seu escrit que "ni l'operadora, Renfe; ni el titular de la infraestructura, Adif; ni la Generalitat de Catalunya, titular del servei; ni els ministeris responsables, han pres les mesures necessàries i possibles en matèria de seguretat i salut dels serveis públics de tal manera que els usuaris es puguin desplaçar sense risc als seus centres de treball o per dur a terme les tasques de cures o similars que no poden obviar".

La denúncia demana investigar els fets en considerar que "poden ser constitutius, per omissió, d'un delicte dolós de lesions segons l'article 147 del Codi Penal, o subsidiàriament, d'un delicte de lesions per imprudència greu segons l'article 152 del Codi Penal". Afegeix que els fets també poden infringir els drets de les persones a la seguretat de la seva persona  i a tenir un nivell de vida adequat que asseguri la seva salut i benestar, havent de gaudir del més alt nivell possible de salut física i mental. També assenyala que els poders públics tenen el deure de garantir la seguretat i salut dels usuaris segons la Constitució i l'Estatut.

Cartes als governs

A part de la presentació de les denúncies Xnet també ha dirigit cartes al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos; al ministre de Sanitat, Salvador Illa, al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i a la consellera de Salut, Alba Vergés, reclamant "el compliment de la llei i l'adopció de les mesures convenients per posar remei a la situació aplicant el principi de precaució i previsió".

"El servei és segur"

Renfe sosté que viatjar a Rodalies és segur i que s'han adoptat les mesures necessàries per evitar el contagi de Covid-19, tant a les estacions com als trens, mesures que han estat consensuades amb la Generalitat.

Així destaquen que s’ha mantingut el 100% del servei en dies feiners malgrat el descens de la demanada, s’ha intensificat la neteja i desinfecció, s’han fet campanyes informatives i missatges per megafonia a trens i estacions, així com missatges en pantalles per a l’ús correcte de la mascareta. Igualment, afegeixen, hi ha senyalització al paviment d’estacions i vestíbuls per distribuir el moviment dels passatgers i mantenir les distàncies de seguretat.