La greu crisi sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha causat estralls en els sistemes de Salut. Un dels grups més perjudicats ha estat el dels pacients crònics, que els experts qualifiquen com un dels grans oblidats durant la pandèmia. Des del Consell General d'Infermeria creuen que és hora de "tornar a ocupar-nos-en, de la seva salut i del possible avenç de les seves patologies", segons ha manifestat Florentino Pérez Raya, president del Consell General d'Infermeria. Per això reclamen la tornada a les consultes de revisió dels 19 milions de persones en l'Estat espanyol amb alguna patologia crònica.

"Les malalties cròniques, en tenir una progressió generalment lenta, sembla que no són importants. Per això, amb el col·lapse sanitari dels primers mesos de la pandèmia van ser els primers pacients abandonats pel sistema. No eren una prioritat. Amb el pas del temps, en alguns casos es van instaurar consultes telefòniques o per videotrucada, però només per a certs pacients que veien agreujat el seu problema. Ara, amb la millora de la situació ja no hi ha excuses per no reprendre el control i seguiment d'unes patologies que provoquen més de 300.000 morts a l'any", assenyala Pérez Raya.

Precisament per assegurar una tornada a les revisions amb majors garanties, s'ha editat un vídeo animat amb consells dirigits a aquests pacients sobre el que necessiten saber per al millor desenvolupament de la consulta amb el seu metge o infermera.

En ella, s'explica el que han de preparar els pacients per afrontar la consulta, perquè no oblidin recopilar tota la informació relativa a la seva malaltia, les dades clíniques rellevants que han d'anotar al seu domicili, així com la medicació que prenen, fins i tot aquells fàrmacs que s'adquireixen sense recepta; alhora que se'ls recorda que sol·licitin el transport sanitari si ho necessiten.

També s'insisteix que han d'informar el seu metge o infermera de si han hagut d'acudir a urgències, si han tingut febre o dolor, si han patit alguna malaltia, si ha aparegut algun símptoma nou, si han complert el tractament prescrit, o si necessiten ajuda per al dia a dia. En la infografia i el vídeo animat es recorda a més que, abans de concloure la visita, han de sol·licitar la renovació de la seva recepta electrònica, consultar la manera de procedir si tenen una recaiguda, si els realitzen alguna prova diagnòstica o la data orientativa de la pròxima consulta.

Encara que hi ha pacients crònics de totes les edats, la seva prevalença es concentra especialment en els majors de 55 anys i augmenta amb l'edat. De fet, el 40% d'espanyols majors de 50 anys conviu amb dos o més malalties cròniques. Són responsables de més de 300.000 morts a l'any (74,45% del total) i són les que més impacte tenen sobre l'esperança i la qualitat de vida dels ciutadans.

Les previsions demogràfiques indiquen que, en tres dècades, el 30% de la població espanyola serà major de 65 anys, la qual cosa implicarà un important augment del nombre de malalts crònics en el Sistema Nacional de Salut.