El Departament de Salut ha fet una crida per a la donació de llet materna a Catalunya, amb motiu de la Setmana Mundial de la Llet Materna (de l'1 al 7 d'agost). La institució ha recordat que "la llet materna aporta molts beneficis en els nounats, sobretot en aquells que han nascut prematurament". "Ajuda al bon desenvolupament i funcionament del sistema intestinal, redueix els dies d’hospitalització i la taxa de reingrés després d’una primera alta i millora el desenvolupament visual, entre d’altres", ha explicat. De fet, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) treballa per promoure l'alletament matern en cinc etapes principals: l'atenció prenatal, el part, el postpart, l'etapa neonatal i l'etapa postnatal, així com les situacions especials que en puguin sortir. Tinguem en compte que la donant de llet materna només ho pot ser durant uns quatre mesos de mitjana, motiu pel qual es necessiten noves donants de manera contínua.

Com que és una qüestió tan important, Salut ha llançat una campanya amb un vídeo on diferents mares relaten l'experiència de fer-se donants del Banc de Llet Materna de Catalunya. En el vídeo també es mostren les mares que reben aquesta llet per als seus nadons i que actualment es troben en el Servei de Neonatologia de l'Hospital Clínic, les Unitats de Cures Intensives (UCI) de Neonatologia de l'Hospital Universitari Germans Trias i del Servei de Neonatologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

Cal recordar que el Banc de Llet Materna de Catalunya té com a objectiu garantir l'alimentació a tots els nadons prematurs que la necessitin. La llet es recull de les mares donants, es processa i se subministra a les unitats de neonatologia dels hospitals, sota prescripció mèdica. Des del 2011, el Banc de llet Materna ha comptat amb les aportacions de més de 5.000 mares donants. Aquestes aportacions han servit per subministrar llet a 19 hospitals i clíniques de Catalunya, on s'ha administrat llet donada a 4.300 nadons que han rebut uns 10.000 litres de llet materna. Concretament, 749 mares van donar 1.157 litres de llet materna l'any 2020, que es van distribuir a 568 nadons. Però, quin és el perfil de la donant? És una mare que té entre 31 i 39 anys, que s'inicia a donar quan el seu nadó té entre 2 i 3 mesos de vida, que està donant d'1 a 6 mesos i aporta una quantitat aproximada de 4.250 mil·lilitres.

La Setmana Mundial de la Llet Materna

D'altra banda, la Setmana Mundial de la Llet Materna se centra a enfortir la capacitat dels diferents àmbits de la societat implicats en protegir, promoure i donar suport a la lactància materna. Entre aquests àmbits s'inclouen els governs, els sistemes de salut, l'entorn laboral i les comunitats, que han d'estar informats, formats i apoderats per a la llet materna en un món posterior a la pandèmia. I és que la llet materna és clau per a les estratègies de desenvolupament sostenible perquè millora la nutrició, garanteix la seguretat alimentària i redueix les desigualtats, sobretot després que la pandèmia hagi repercutit dràsticament en la salut, la nutrició i la subsistència.

El Departament de Salut ha aprofitat per destacar que l'ASPCAT facilita la formació dels professionals sanitaris en la promoció de les habilitats per millorar la confiança de la mare i en el maneig dels problemes i situacions especials. Durant el 2021 s'han format al voltant de mil professionals de l'àmbit hospitalari i de l'atenció primària relacionats amb la salut de les mares i nadons, com ara llevadores, gineco-obstetres, pediatres, infermers, pediàtriques, odontopediatres... Tot això mitjançant la posada en marxa d'una formació en línia en la qual han participat més de 8000 professionals en dues edicions. Així mateix, ha continuat amb la nova edició del curs d’actualització en llet materna que, en format virtual, va aconseguir convocar a prop de 170 professionals i en el qual s’incideix molt en la part de consells per superar possibles dificultats i situacions complexes.