En el camp de la nutrició hi ha multitud de creences errònies que provoquen una gran confusió entre la població a l'hora de realitzar una dieta adequada i adoptar hàbits saludables. A la gran quantitat d'estudis se sumen determinades creences pseudocientífiques que es propaguen per les xarxes o determinats webs que no tenen res a veure amb la veritat, però que tenen una gran influència sobre certs sectors del públic.

Per això és important distingir el que és veritat del que no pareixi poder millorar la salut a través de l'alimentació. Aquestes són algunes d'aquestes creences errònies que encara persisteixen.

Restringir calories és l'única manera de perdre pes

Encara que el dèficit de calories que es produeix quan cremem més energia de la que consumim és important a l'hora de perdre pes, no és l'únic factor que importa. Els desequilibris hormonals, determinades condicions de salut com l'hipotiroïdisme, les adaptacions metabòliques, l'ús de certs medicaments o la genètica són factors que poden dificultar la pèrdua de pes per a algunes persones, fins i tot quan segueixen una dieta estricta.

Menjant amanidaNo totes les persones es veuen beneficiats d'una restricció calòrica en la seva dieta

Els aliments rics en greixos no són saludables

Encara que aquesta teoria vella i incorrecta es va abandonant a poc a poc, moltes persones encara no volen incloure en la seva dieta els aliments rics en greixos, encara que siguin saludables. Però el cert és que són essencials per a una bona salut. Fins i tot hi ha dietes com la cetogènica que es basen en un alt contingut de greixos saludables que poden ser de gran ajuda en alguns casos a l'hora de perdre pes.

L'esmorzar és el menjar més important del dia

No tothom té gana en aixecar-se i no passa res. Si no ve de gust ingerir aliments, fins i tot ben entrat el matí no et suposarà cap problema per a la salut de les persones. Algunes pràctiques com el dejuni intermitent, durant el qual s'omet l'esmorzar o es consumeix més tard el dia, s'ha relacionat amb beneficis com un millor control del sucre a la sang i reducció als marcadors inflamatoris.

És millor menjar poc cada menys temps que més de forma espaiada

Ingerir menjars petits i freqüents amb regularitat durant el dia és un mètode utilitzat per moltes persones per estimular el metabolisme i la pèrdua de pes, però no sempre és així. En persones amb certes afeccions mèdiques, com a diabetis, malaltia de les artèries coronàries o síndrome de l'intestí irritable, així com les embarassades, pot ser útil, però per a la resta de la població no és necessari ni és més saludable.

Els suplements de fibra són un bon substitut dels aliments rics en fibra

Moltes persones tenen dificultats per obtenir la fibra dietètica adequada, raó per la qual els suplements de fibra són tan populars. Encara que poden beneficiar la salut al millorar les evacuacions intestinals i el control del sucre a la sang, no han de reemplaçar el menjar real. Els aliments integrals amb alt contingut de fibra, com verdures, llegums o fruites, contenen nutrients i compostos vegetals que funcionen sinèrgicament per promoure la seva salut i no poden ser reemplaçats per suplements.

Germen de blatEls beneficis dels aliments rics en fibra són en alguns casos irremplazables

Els smoothies són saludables

Alguns batuts de fruites o smoothies són saludables, sobretot aquells fets amb vegetals i fruita sense midó, perquè fan augmentar la ingesta de vitamines, minerals i antioxidants. Però generalment ens sadollem més quan prenem els aliments sencers i consumim menys quantitat que en fer-ho de forma líquida. A més, alguns smoothies a què s'afegeixen moltes fruites poden tenir un contingut massa alt en sucre.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat