La gent no hauria d'assumir que la covid evolucionarà per convertir-se en una malaltia més lleu. Així ho ha posat de manifest el cap del grup d'anàlisi i modelatge de brots de malalties a l'Imperial College de Londres, Neil Ferguson. Segons ha destacat, l'amenaça que representa la variant del coronavirus òmicron no estarà clara fins a finals de desembre. 

D'aquesta manera, el científic ha exposat que l'evolució del virus podria provocar una propagació més ràpida i fàcil i al mateix temps no tindria per què no tornar-se també més perillós. 

"La major part de la transmissió ja ha passat quan les persones són hospitalitzades", ha exposat al comitè de ciència i tecnologia i ha recollit el diari britànic The Guardian. "El virus es preocupa per replicar-se molt ràpid dins del tracte respiratori i en sortir al medi ambient. Si això implica matar a algú deu dies després, al virus això no li importa".

Els experts demanen reaccions al Regne Unit

Els comentaris es van produir quan les actes del Grup Assessor d'Amenaces de Virus Respiratoris Nous i Emergents (Nervtag) han revelat que els experts han instat els ministres del Regne Unit la setmana passada a prendre "accions primerenques i sòlides" per limitar la transmissió de la variant òmicron.

Els científics han observat que encara no es disposava de dades fermes, però l'anàlisi primerenca de la variant va proporcionar "senyals prou preocupants" per recomanar "accions primerenques i sòlides per evitar la introducció i la transmissió ulterior", segons recull el The Guardian.

Detectada per primera vegada a Sud-àfrica i nomenada òmicron per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la variant B.1.1.529 ha portat el govern a reintroduir l'ús obligatori de mascaretes a les botigues i al transport públic i a augmentar dràsticament el ritme de la vacuna de reforç.

Múltiples mutacions

Se sap, segons destaca el diari The Guardian en un altre article que òmicron té més de 30 mutacions en aquesta proteïna, incloent-ne 10 tot just a l'anomenat "domini d'unió al receptor", la part específica que s'adhereix al receptor. La delta, segons sembla, té dues mutacions.

Malgrat tot, es creu que fins i tot amb aquests canvis encara hi haurà àrees –és a dir, epítops– on els anticossos i les cèl·lules T, que creixen en resposta a una infecció o vacunació prèvia, podrien respondre.

 

 

Imatge principal: senyal d'stop, d'stop covid com a metàfora de per què les noves variants no tindrien per què ser menys perilloses que les que ja es coneixen fins ara / Unsplash