Malgrat la davallada constant de contagis per covid-19, la pressió hospitalària a Catalunya segueix a l'alça. A les últimes hores s'han notificat catorze nous ingressos a les UCI catalanes, fins a arribar als 572 malalts. Unes xifres que s'apropen cada vegada més al pic assistencial que va preveure el conseller de Salut, Josep M. Argimon, de 700 pacients a les unitats de cures intensives. En canvi, els ingressos als hospitals continuen amb la seva tendència a la baixa, amb 2.201 persones, set menys que el dia anterior.

Davant l'increment de la pressió hospitalària, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha enviat aquest divendres un missatge tranquil·litzador: "Cap malalt crític es quedarà sense UCI". A les UCI, cal recordar, hi acaben sobretot aquelles persones que no s'han vacunat, d'acord amb les dades difoses el dimecres per la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Les dades de mortalitat no són bones, després que s'hagin registrat 66 defuncions. Tot i això, les xifres publicades contemplen morts dels últims dies i no pas de les darreres 24 hores, ja que ahir no se'n va notificar cap. El nombre de morts apuja fins als 22.578.

Els contagis, com a principis de juliol

Els contagis segueixen a la baixa, després d'haver-se assolit el pic de la cinquena onada. Si ahir s'aconseguia baixar dels 5.000 contagis diaris, avui la xifra se situa per sota els 4.000. Concretament, a les últimes 24 hores s'han contagiat 3.835 persones, assolint unes dades tan baixes com les registrades a principis de juliol.

De la mateixa manera, el risc de contagi continua per sota de 900 i s'ubica en 836, uns 59 punts menys que ahir. L'Rt, per la seva banda, manté la tendència a la baixa, en 0,81. Una xifra per sota d'1 és positiva: la cinquena onada està reculant.

També en l'àmbit dels contagis, la incidència acumulada a catorze dies (IA14) es redueix a 1054,53 casos per cada 100.000 habitants. I l'indicador que fa servir el Govern per decidir en quins municipis s'aplica el toc de queda, la incidència acumulada a set dies (IA7), també baixa a 443,09. El llindar establert per l'executiu català és de 400. Aleshores, tot i que el conseller Argimon ha assenyalat que caldran setmanes de restriccions, és possible que la setmana vinent el nombre de localitats afectades pel confinament nocturn es redueixi.

150.000 cites de vacunació

La vacunació manté el seu ritme habitual, amb més segones dosis (16.516) administrades que primeres (12.450). De fet, la diferència entre elles és major. Es preveu que ben aviat aquestes xifres s'incrementin bastant, després que Salut hagi obert 150.000 cites més, d'acord amb l'anunci que va fer ahir el conseller.

Així, Catalunya s'apropa als 4,5 milions de ciutadans vacunats amb la pauta completa. La xifra exacta és de 4.455.260, un 56,6% de la població catalana. De fet, un 66,6% de la població major de setze anys.

Tot i la baixada de contagis, les restriccions continuen vigents al país. Aquesta nit ha estat la primera amb la nova pròrroga del toc de queda que afectarà 163 municipis fins el 6 d'agost. Estava previst que fossin 162, però a última hora el Govern va decidir incloure Castell-Platja d'Aro a la llista de localitats. A part, cal recordar que hi ha altres restriccions vigents com l'hora a la qual s'ha de tancar tota l'activitat d'oci o la limitació de persones en reunions socials.

 

Imatge principal: Una sanitària a l'UCI de l'edifici annex a l'hospital Moisès Broggi / ACN