La secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha reconegut en roda de premsa que "les taxes d'incidència indiquen que l'onada encara no s'ha frenat". Cabezas i la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha informat sobre la situació epidemiològica a Catalunya, la qual consideren preocupant. 

L'impacte de la cinquena onada sobre el sistema sanitari és cada vegada més preocupant. En les darreres es disparen el nombre d'ingressats als llits dels hospitals catalans i a les UCI. Segons ha anunciat Salut, els principals afectats en aquesta segona onada són aquelles persones que no estan vacunades o només tenen una dosi. En el cas de les UCI és veus clarament, ja que el 77% dels ingressats no estan vacunats

Els principals afectats d'aquesta onada que no disminueix són les persones majors de 40, malgrat que els joves siguin grans conductors del virus no els suposa un perill com en les franges d'edat més. L'índex de propagació està arribant a uns nivells que no s'havien vist en cap altra onada anterior, ha reconegut Cabezas. Davant d'aquesta situació Craywinckel ha assegurat que des del punt de vista sanitari calen mesures contundents. Tot i això cap de les dues ha concretat res sobre un possible toc de queda.  

Prioritats de vacunació

A la roda de premsa s'ha remarcat una de les postures més clares que ha mantingut Salut les darreres setmanes: la prioritat ara són les segones dosis. Aquesta estratègia ha aconseguit que hi hagi 3.799.980 ciutadans amb la pauta completa, un 48,4% de la societat catalana. 

La secretaria Cabezas ho ha resumit com: "La prioritat de vacunació és de 30 o més anys i segones dosis". En cap cas s'està abandonant la vacunació de primeres dosis, de les quals es tornaran a augmentar el ritme de vacunació de primeres dosis a partir del 19 de juliol. 

Protagonisme de la variant delta 

Salut ha confirmat que actualment la variant del virus dominant a Catalunya és la delta, amb 84% dels casos de covid. "La variant alfa pràcticament està substituïda per la delta", ha sentenciat Cabezas, qui ha aprofitat per recordar la perillositat d'aquesta variant. 

Es tracta d'una de les variants dominants a Europa, la qual es caracteritza per la seva ràpida propagació. Un fet que unit a la mobilitat social de les darreres setmanes ha provocat el que Cabezas ha anomenat com "una explosió" de contagis. 

 

El toc de queda a la vista

El Govern ultima els detalls del toc de queda per municipis a Catalunya. La mesura arribaria només dos mesos després que es retirés l'anterior toc de queda. El tancament haurà de ser per municipis, com han fet al País Valencià i a Cantàbria

"No ens tremolarà el pols, però les mesures han de ser sòlides", va declarar el president de la Generalitat aquest dimarts, després d'haver analitzat l'informe jurídic que es va encarregar als serveis jurídics. 

 

Imatge principal: Dues dones esperen a la Fira de Cornellà després de rebre la vacuna contra la covid / Carlos Baglietto