Salut obre aquest divendres la franja de vacunació de 30 a 39 anys. Així ho ha anunciat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista a Catalunya Ràdio. La notícia arriba després que la Comissió de Salut Pública donés aquest dijous llum verda a la vacunació per als majors de 18 anys. En aquest sentit, però, el conseller ha destacat que les franges de vacunació s'aniran obrint per grups d'edat. 

Sobre la regulació dels tests d'antígens, també aprovada pel Ministeri de Sanitat aquest dijous i que fixa el preu en 2,94 € a partir d'aquest dissabte, Argimon ha recordat que ja s'havia demanat en el moment que es va aprovar el decret que es podia vendre l'autotest a les farmàcies. "Fa temps que Catalunya havia demanat la regulació dels tests d'antígens", malgrat tot, "el Ministeri no ho va acceptar fins a data d'ahir". En aquest sentit, ha destacat que en els últims 14 dies s'han fet més d'un milió de tests. "Els autotests són una ajuda més". Preguntat sobre si ens fem bé o no els tests d'antígens, el conseller ha exposat que "són relativament fàcils de fer".

Per altra banda, Argimon ha constatat que el virus el que vol és "replicar-se i escapar-se de les vacunes". "Això és un tret diferencial de la variant delta. La variant actual és més transmissible i escapa més de les vacunes. Per tant, fa que infecti molt". Tot i això, el conseller ha volgut ressaltar que tot i que la nova variant "escapa les vacunes, segueix prevenint la malaltia greu o la mort". Així, ha constatat que "sembla que fa malaltia lleu i, per tant, és una evolució d'un virus que acabarà convivint amb nosaltres". D'aquesta manera, ha constatat que "podríem estar davant la fase final de la pandèmia".

Mesures contra la covid

"De moment no hem posat sobre la taula cap mesura", ha contestat preguntat per quan es podria obrir l'oci nocturn. Dilluns vinent es podrien discutir noves mesures", ha destacat. El que sí que és cert, és que "l'òmicron escapa més de les vacunes i ha canviat una mica el panorama".

"Madrid està més alt que nosaltres", ha matisat el conseller, preguntat per la incidència. "La comunitat que ha tingut una mortalitat més elevada és Madrid". En aquest sentit, ha recordat que Catalunya és una de les regions que ha pres més mesures, si es compara amb Espanya. "Alemanya amb una incidència acumulada de 14 dies de 300, ho tanca tot. Aquí no". El conseller ha exposat que "aquí s'han pres una sèrie de decisions segons la nostra idiosincràsia". 

Argimon ha dit en nombroses ocasions que falta personal mèdic. De fet, ha comentat que falta un 40% d'infermeres, és a dir, unes 8.000 o 10.000. En aquest sentit, sobre la falta de metges i infermeres ha ressaltat que caldria "seure amb l'Estat" i parlar-ne. "Reclamo la gestió del MIR però no l'examen MIR. Són coses que hem de començar a treballar ja". 

 

Imatge principal: el conseller de Salut, Josep Maria Argimon / Carlos Baglietto