Europa torna a ser l'epicentre de la pandèmia del coronavirus. Tot i que la campanya de vacunació va començar, de manera simbòlica, el 27 de desembre del 2020, sembla que la covid no dona treva. En una roda de premsa, el director de l'OMS per Europa, Hans Kluge, ha dit aquesta setmana que els 53 països de la regió s'enfronten a "una amenaça real del ressorgiment de la covid". En alguns casos, destaca, "ja l'estan combatent". I és que la mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS) pronostica de nou rècords per a Europa i 500.000 morts més d'ara fins al mes de febrer. 

Una de les coses que ha ressaltat és precisament que "cal canviar la nostra tàctica i passar de reaccionar davant les onades de coronavirus a evitar que es produeixin". Ara bé, malgrat disposar de vacunes, la campanya de vacunació ha estat desigual a Europa. En alguns països les taxes de rebuig encara són altes. 

ecdc incidencia acumulada

Incidència acumulada en els últims 14 dies / ECDC

El ritme de vacunació ha anat disminuint al continent. A Espanya, segons dades d'Our World in Data d'aquest divendres hi havia un percentatge del 79,9% de població totalment vacunada. Mentre que a França i Alemanya la taxa és del 68,1% i del 66,2% respectivament.

La situació, però, és més preocupant a països d'Europa central o oriental. A Rússia, el percentatge amb prou feines arriba al 33%. A Ucraïna la taxa és del 17,7%, mentre que a Bielorússia és del 21,3%. Fins ara, l'OMS ha registrat 1,4 milions de morts en tota la zona. 

Maria Van Kerkhove, directora tècnica de l'OMS per la covid, ha destacat aquesta setmana que en les últimes quatre setmanes a Europa els casos s'han disparat més d'un 55%, tot i "l'àmplia oferta de vacunes i subministrament d'eines" per evitar-ho. 

Els països més afectats

Alemanya ha reportat un nombre de casos rècord de coronavirus aquest dijous, amb 33,949 noves infeccions en les últimes hores. El màxim anterior se situava en 33,777. I la dada és del desembre del 2020, recorda el diari britànic The GuardianBulgària i Romania, els dos països de la UE amb taxes més baixes de vacunació (25,5% i 37,2% respectivament) també han informat aquesta setmana de les xifres més altes per coronavirus registrades des de l'inici de la pandèmia. Croàcia també ha notificat 6.310 noves infeccions aquest divendres, la seva xifra més alta des de l'inici de la pandèmia, segons destaca la BBC. Eslovàquia, també ha registrat aquesta setmana la segona xifra més alta.

Entre els països amb un nombre d'infeccions diàries més important també hi ha els Bàltics (Letònia, Lituània i Estònia) que ja comencen a veure com el seu sistema de salut pública es tensa de nou. Letònia, de fet, ja ha imposat un toc de queda nocturn, ha prohibit reunions públiques i privades, i ha limitat les compres a béns essencials. Estònia ha cancel·lat esdeveniments públics i reunions per a persones no vacunades i ha demanat que els que han rebut la vacuna facin servir mascaretes a l'interior. 

Moscou va declarar una setmana de vacances pagades obligatòria, una setmana que algunes regions ja han decidit prorrogar. És el cas de Novgorod, una regió al nord-est del país ja ha confirmat que estendrà aquesta setmana no-laboral. Per altra banda, Països Baixos també ha fet un pas enrere aquesta setmana. Reintroduirà restriccions socials a partir del dia 6 de novembre, fent obligatori l'ús de la mascareta en espais públics i també fent el passaport covid un document obligatori per entrar a museus i altres espais. Una mesura que segueix també Bèlgica, que a partir de dilluns endurirà també les restriccions. El nombre de casos, tal com destaca el The Guardian, ha superat el nivell més alt en un any. També s'ha imposat l'ús de la mascareta en interiors i s'ha incentivat a la població a treballar de manera remota. 

Vacunació i relaxament de mesures

Aleshores, què està passant en una Europa desigual? La falta de la cobertura de vacunació i el relaxament de les mesures socials i de salut pública estan tenint un paper clau en la pujada de casos. Mentre que el 70% de la població està completament vacunada, en alguns països això no s'ha donat i només s'ha assolit el 10%. Aquí hi entra en joc l'acceptació (o no) de les vacunes. "On l'acceptació és baixa, en molts països del Bàltic, Europa central i oriental, els Balcans... la taxa d'hospitalització és alta", constatava Kluge. 

Els països amb una taxa de vacunació més alta, podrien estar esquivant —de moment— aquesta pujada de casos. Itàlia, tot i tenir una taxa de vacunació alta, també ha vist com el nombre de casos ha anat pujant fins a un 16,6% en aquesta última setmana. Els contagis de Portugal han superat per primera vegada el miler des del mes de setembre. Espanya, per ara, no ha registrat encara un augment de la transmissió. 

 

 

Imatge principal: un hospital de Bucarest, Romania, en plena crisi de covid / Efe