AstraZenca, Pfizer, Janssen i Moderna. Aquestes són les vacunes contra la Covid-19 aprovades per l'EMA i que actualment s'utilitza a l'estat espanyol. El canvi d'estratègia del govern de Pedro Sánchez respecte a l'administració d'aquestes pot provocar dubtes entre la població. Per aquest motiu, l'epidemiòleg Oriol Mitjà ha fet una sèrie de recomanacions segons la seva opinió personal. 

Ho ha fet a través del seu perfil de Twitter, des d'on ha suggerit quina seria la millor opció pels diferents sectors de la ciutadania.

 

tuit oriol mitjà elegir vacuna covid 2

Persones amb la 1a dosi d'AstraZeneca 

Després de setmanes d'incertesa, les persones menors de 60 anys que hagin rebut la primera dosi d'AstraZeneca seran vacunades amb Pfizer per decisió del govern espanyol.

Ara bé, també hi ha la possibilitat d'optar a una segona inoculació del fàrmac anglosaxó si signen un document en el qual donen el seu consentiment per escrit.

Per la seva part, l'EMA va aconsellar que s'apliqués una segona inoculació amb AstraZeneca, en lloc d'emprar altres vacunes. "El Comitè de Productes Mèdics per l'Ús Humà (CHMP) ha recomanat seguir administrant la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca de 4 a 12 setmanes després de donar la primera, en línia amb la informació del producte", va afirmar fa un mes Nöel Wathion, director executiu d'aquesta agència.

Amb aquestes opcions al davant, Oriol Mitjà ho té clar: seguir el consell de l'EMA i repetir amb la mateixa vacuna.  

Persones sense llar

Fa dos dies, la Comissió de Salut Públicaen la qual estan representants del Ministeri de Sanitat i de les autonomies, van aprovar que les persones de la franja entre 49 i 40 anys se'ls administri la vacuna de Janssen, que és d'una sola dosi.

Segons l'epidemiòleg, aquesta és l'opció més adient per a les persones sense llar atès que "és la que millor protegeix en monodosi". 

 

tuit oriol mitjà elegir vacuna covid Janssen

 

Persones entre 40-49 o altres primeres dosis

Finalment, per a les persones que pertanyin a aquest sector i no hagin rebut encara cap de les dues dosis, Mitjà declara que s'hauria d'inocular Pfizer o Moderna. 

Quina és la diferència amb els fàrmacs ja esmenats? La qüestió és que els dos tractaments funcionen diferent. En el cas de Pfizer i Moderna es basa en un sistema pioner que fa servir un ARN modificat genèticament que genera la proteïna necessària per activar una resposta immunitària al virus. Pel que fa al d'AstraZeneca empra un virus manipulat genèticament que no causa la malaltia, però que crea les proteïnes coronavíriques per ser resistent a aquest.

 

Una recomanació personal

Mitjà, que ha especificat que es tracta d'una opinió personal basada en el que ell "voldria per a la seva família", ha declarat també que "el sanitari hauria d'informar quina vacuna està administrant i el ciutadà hauria de poder triar quina posar-se". 

tuit oriol mitjà elegir vacuna covid 1

 

L'opció pels joves

Finalment, fa referència al sistema aplicat a altres països europeus en els joves. Un sector que, a Espanya, encara no s'ha inclòs a escala general en l'estratègia de vacunació:

"Pels joves, Noruega, Finlandia, Holanda i Bèlgica han afavorit utilitzar Pfizer o Moderna per davant de Janssen en base a l'anàlisis de risc benefici. La recomanació del Ministerio es escollir qualsevol de les tres. De moment Salut sembla que s'inclina per Pfizer/Moderna...", ha conclòs. 

 

tuit oriol mitjà elegir vacuna covid 3

 

Imatge principal, Oriol Mitjà / ACN