Madrid podria seguir la pista dels Estats Units i reduir la quarantena d'aquelles persones que s'han contagiat de covid. Als EUA s'ha apostat per retallar els dies d'aïllament de deu a cinc, i ara el viceconseller de Salut Pública de la Comunitat de Madrid ha obert la porta a seguir els seus passos. Antonio Zapatero també ha lloat les propostes de la Comunitat de Madrid que han acabat sent vàlides arreu de l'estat, com no exigir als vacunats que facin quarantena encara que hagin estat contacte estret. Recordem que això és el que demanava Salut per fer front a aquesta sisena onada, però finalment el Departament va haver de recular. 

Evidències científiques 

Segons s'ha decidit en les últimes hores, tot i que el govern nord-americà era molt reticent a canviar les mesures, s'ha decidit retallar l'aïllament dels contagiats asimptomàtics  a cinc dies, mentre que durant els cinc restants, s'haurà de portar la mascareta posada. Els Centres de Control de Malalties (CDC) han expressat que aquesta decisió està motivada per la demostració científica que la majoria dels contagis es produeixen a l'inici de la malaltia, en el primer i segon dia d'aparició dels símptomes i dos o tres dies després. 

Les declaracions de Zapatero s'han produït en una compareixença per valorar la situació epidemiològica de la regió. Abans, el conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero, havia celebrat que tot i la important presència d'òmicron, que ja representa "prop del 95% dels nous contagis", aquesta variant no està produint casos tan greus com les anteriors.

Situació controlada? 

Així, malgrat que s'han batut rècords diaris de contagis i pràcticament no quedin testos d'antígens a les farmàcies, el conseller parla d'una "situació de control", i ho ha justificat pel següent: "En la tercera onada, de tots els contagis, aproximadament un 20% ingressaven a planta, i d'aquests, un 2,8% anaven a les UCI. En aquesta onada, amb més d'un 90% de la població amb la pauta completa, ingressen un 2% i un 0,2% han d'entrar a la UCI. La diferència és de gairebé 10 cops menys pressió hospitalària".

A Catalunya la situació és similar. Ara mateix, amb una incidència de més de 1.500 casos a 14 dies i batent tots els rècords de contagis en un dia (en les últimes 24 hores han estat quasi 24.000), hi ha menys ingressats que fa un any, quan la incidència era de 343 casos i s'havien registrat poc més de 3.000 positius en un dia, vuit cops menys que avui. 

Quarantena qüestionada 

A banda dels Estats Units, cada cop hi ha més veus que qüestionen que el confinament per les persones que han donat positiu i són asimptomàtiques s'hagi d'allargar durant 10 dies. Un exemple és el de Maria I. Tapia, biòloga i divulgadora científica que en un fil de Twitter ha exposat la seva visió al respecte. 

El punt de partida de Tapia és el d'una persona positiva que es demana quan ha d'acabar el seu aïllament. Creu que al cap de deu dies, tal com estableix Sanitat a hores d'ara, és una "mala idea", ja que algunes són contagioses només durant 3 dies i, per tant, hauran de patir l'aïllament més temps del que realment és necessari, mentre que d'altra poden contagiar durant 13. 

Així, tampoc considera que la solució sigui sortir de  l'aïllament un cop la PCR hagi donat negatiu, pel fet que "seguirà sent positiva molts més dies després que deixem de ser contagiosos", apunta Tapia. La millor opció, segons el seu parer, serà quan el test d'antígens sigui negatiu: "en aquest moment ja no som contagiosos", defensa la biòloga.

Una sanitària fa un test d'antígens a una noia / Europa Press