Encara que no estem a l'època del primer temple de Jerusalem, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha jugat avui a fer de profetessa, i ha pronosticat quan retrocedirà l'òmicron. "Baixarà en qüestió de dies", ha indicat. "La variant és molt explosiva en el contagi però també en la caiguda dels casos", ha argumentat.

En declaracions als periodistes després de visitar el municipi de San Martín de Valdeiglesias, Ayuso ha indicat que no poden llançar una data concreta de quan remetrà la variant òmicron, però que estan entreveient que comença a baixar a la mateixa velocitat amb què ara es contagia.

Ayuso ha aprofitat per criticar les mesures adoptades pel govern espanyol, centrades en la mascareta al carrer, i les d'altres autonomies. "Els tancaments com hem vist no serveixen de res. Amb la borrasca Filomena el virus va pujar a la Comunitat i els llocs oberts són els més segurs", ha defensat.

Pel que fa a si la celebració de les campanades amb el raïm s'han de mantenir a la Puerta del Sol, Ayuso ha proposat tenir en compte si les reunions de persones en llocs tancats on no hi ha ventilació i no es regenera l'aire són el lloc adient, o si val més a l'aire lliure, on està demostrat que "amb mascaretes no hi ha situació de perill".

L'exemple francès

 

Mentrestant, el primer ministre francès, Jean Castex, ha anunciat l'obligatorietat de teletreballar 3 dies a la setmana a partir d'ara a causa de la nova onada de coronavirus amb la variant òmicron, que al seu entendre coexisteix amb la delta. Castex ha recomanat que els qui puguin teletreballin 4 dies a la setmana, i només ha exclòs d'aquesta norma les feines que per la seva naturalesa siguin incompatibles amb la mesura, que s'aplicarà durant tres setmanes.

El primer ministre francès ha comparegut aquest vespre en roda de premsa, per anunciar les noves mesures que ha pres el govern. I entre aquestes també ha citat la prohibició de beure i menjar en cinemes i teatres, i també en els transports -inclosos els de llarg recorregut-, per evitar que la gent es tregui la mascareta. Igualment a partir del 3 de gener, després del Cap d'Any, quedarà prohibida la consumició dempeus en cafès i restaurants. Tampoc es permetran els concerts amb la gent dreta.

En canvi, Castex ha anunciat que no es preveu cap toc de queda per a Cap d'Any. Això sí ha recordat que durant 3 setmanes les grans concentracions de persones, i amb mesures, només seran permeses per a 2.000 persones en un interior, i 5.000 a l'exterior. 

També ha descartat l'obligatorietat de la mascareta al carrer a tot el país, i l'ha limitada als centres de la ciutat. L'escola, en canvi, obrirà normalment el 3 de gener, com és habitual a França després de les vacances nadalenques.