Ja en van cinc. La Comissió de Salut Pública ha acordat la incorporació de la vacuna Novavax contra la covid-19 al portafolis de la sanitat pública. D'aquesta manera, la injecció Novavax es converteix en la cinquena vacuna a entrar en el sistema espanyol per lluitar contra la pandèmia, després de Pfizer, Moderna, Janssen i AstraZeneca. Així ho ha pactat aquest dimarts l'òrgan que agrupa els directors generals de salut pública del Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes, que han abordat la situació epidemiològica i l'estratègia de vacunació contra la covid-19.

La vacuna Novavax es destinarà a persones que encara no s'havien pogut vacunar, que han rebut la vacunació incompleta per al·lèrgies a alguns dels components de les altres quatre vacunes fins ara disponibles a l'estat espanyol o per altres indicacions mèdiques. Així mateix, la Comissió de Salut Pública ha aprovat l'onzena actualització de l'estratègia de vacunació. S'hi han afegit les darreres decisions de l'organisme pel que fa a intervals per rebre la vacunació després d'haver passat la infecció, alhora que s'hi ha inclòs l'aplicació de la vacuna Novavax i les dosis de record en persones amb condicions d'alt risc (Grup 7 de l'estratègia) i en tractaments amb immunosupressors.

Una eficàcia del 89,3%

L'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) va autoritzar l'ús de la vacuna Novavax a la Unió Europea el passat mes de desembre, just quan òmicron s'expandia arreu del bloc comunitari. "Després d'una avaluació exhaustiva, el Comitè de Medicaments d'Ús Humà (CHMP) de l'EMA ha conclòs per consens que les dades sobre la vacuna eren sòlides i complien els criteris d'eficàcia, seguretat i qualitat de la UE", va destacar l'òrgan regulador. Cal recordar que aquesta vacuna va mostrar una eficàcia del 89,3% en l'assaig de fase 3 al Regne Unit, segons va informar a principis del 2021 la companyia que la desenvolupa.

En la reunió de la Comissió de Salut Pública també s'ha aprovat el document de recomanacions per seleccionar persones candidates a rebre el medicament Evusheld per a la prevenció de la covid-19. S'administrarà a persones a partir de 18 anys amb immunosupressió greu que no responguin a la vacunació i a aquelles que la tenen contraindicada i que, a més, tenen risc molt alt de malaltia greu després de la infecció per SARS-CoV 2. Segons la informació facilitada pel Ministeri de Sanitat, en la trobada no s'ha adoptat cap decisió sobre la possibilitat de reduir encara més el període de quarantena i aïllament dels casos positius de coronavirus, que actualment és de set dies, tot i que diferents comunitats autònomes volen que es baixi fins a entre tres i cinc dies.