La nova variant del coronavirus òmicron es multiplica molt de pressa cada dia. Un fet que explicaria el creixent nombre de casos que, sense anar més lluny, s'estan registrant a Catalunya, amb xifres rècord en les últimes hores. En aquest context, són moltes famílies que no estan podent celebrar un Nadal 'normal' i no només per les restriccions, sinó perquè han donat positiu i com a conseqüència, han de fer quarantena. I aleshores, sorgeixen les preguntes. M'hauré contagiat de la variant òmicron o delta? El Departament de Salut ha dit durant aquesta setmana que molt possiblement a finals d'aquesta o la setmana que ve, a tot estirar, la variant òmicron serà la dominant a Catalunya. Però, com saber quina variant de la covid has agafat?

La pregunta no és del tot fàcil de respondre perquè la seguretat total només pot venir de la mà d'una PCR seqüenciada per les seves peculiaritats. Malgrat tot, la nova variant del coronavirus té alguns símptomes nous i n'ha perdut alguns altres. Al cansament i a la tos, s'hi han sumat la congestió i la secreció nasal. Així ho han constatat els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties del país (CDC, per les seves sigles en anglès).

El Ministeri de Sanitat, però, ha compartit una informació que recull la simptomatologia actualitzada que recull la publicació 20 Minutos. Així, el dolor muscular, la fatiga i mal de cap juntament amb el mal de coll i febre, són alguns dels més comuns. També pot comportar cansament extrem i taquicàrdies, però aquests no són tan comuns. 

El que sí que és molt menys habitual amb aquesta nova variant és pèrdua de l'olfacte i del gust. Aquesta pèrdua de l'olfactel'anòsmia és un efecte secundari de la covid que algunes persones tarden molts mesos a recuperar. Normalment, es recupera entre un i dos mesos després, tot i que hi ha pacients que els dura més. Tot i que sembla que aquesta característica és menys freqüent no hi ha encara dades concloents. 

Alguns altres canvis rauen en el període d'incubació. Amb òmicron podria ser menor, d'entre 3 i 4 dies, tal com subratlla la investigació de Discovery –una investigació duta a terme per l'asseguradora de salut privada més gran de Sud-àfrica–. Fins ara era variable, d'entre 5 a 7 dies, amb una mitjana de 5,1 dies segons el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC).

La reinfecció amb òmicron

El risc de reinfecció per coronavirus és cinc vegades més alt amb la variant òmicron. Segons un estudi de l'Imperial College de Londres que recull Redacción Médica, la protecció natural després d'un contagi es limita al 19%. A tall d'exemple, els investigadors assenyalen que la protecció natural que genera la delta, que fins ara era la variant majoritària, durant sis mesos és pròxima al 85%, això implica que amb la nova variant, la probabilitat de reinfectar-se és 5,4 vegades més alta. 

L'estudi també recull la ràpida transmissió d'aquesta nova variant. Els contagis es duplicaven cada dos dies i mig al Regne Unit. La investigació ha analitzat dades de 196.463 contagiats, uns 11.329 per la variant òmicron amb dades del 29 de novembre a l'11 de desembre. 

Les vacunes funcionen?

Tot i l'increment de casos les vacunes funcionen. Són moltes les notícies d'estudis que indiquen que la variant òmicron és menys virulenta que la resta de variants que s'han conegut fins ara, però la comunitat científica va amb peus de plom a l'hora de confirmar-ho. Si bé és cert que pot no ser tan agressiva, sí que podria ser més transmissible. Un fet que podria comportar un augment de casos i traduir-se en augment d'ingressos als hospitals. 

Ara bé, està vacunat no implica no poder-se contagiar de la covid. Tal com recorda el 20 Minutos, les persones vacunades o les que ja hagin passat el virus també poden infectar-se d'aquesta nova variant. 

 

 

Imatge principal: il·lustració d'un test de coronavirus / Flickr Prachatai