Només tres de cada deu espanyols majors de 70 anys s'han vacunat amb la tercera dosi contra la covid. Així ho revelen les dades del ministeri de Sanitat, per les quals encara falta un 73% d'aquest grup de població especialment vulnerable davant el coronavirus per a vacunar arreu de l'Estat en un context en què la incidència torna a créixer, de manera controlada, després d'haver-se situat en risc baix unes setmanes. A Espanya hi ha 6,5 milions de persones que tenen més de 70 anys o pacients immunodeprimits, i que, per tant, necessiten aquesta tercera dosi, sigui de reforç o addicional, per a protegir-se contra la malaltia.
En total, des que el setembre es va aprovar aquesta tercera dosi, un tema que en el seu moment va generar molta controvèrsia, s'han posat més de 2,1 milions de vacunes extra. Aquestes es corresponien a preparats d'ARN-missatger, és a dir, Pfizer o Moderna, que són els mateixos que es van utilitzar per a les primeres i segones dosis a aquests grups d'edat. Amb tot, també es va vacunar a gent d'aquesta franja amb les monodosis de Janssen, però en aquest cas la que suposa una segona dosi, de moment, només s'ha començat a inocular a dues autonomies.
Baixen els anticossos
La campanya de vacunació va començar oficialment a finals del 2020, amb les recordades imatges d'infermeres punxant a persones grans a residències, les que més han patit els efectes del coronavirus. Amb tot, la vacunació generalitzada pels majors de 80 anys no va començar a entrar en funcionament fins al febrer i la dirigida a majors de 70 fins al març. Així, hi ha persones que ja fa set mesos que van rebre la pauta completa contra la covid i segons diversos estudis, l'efectivitat dels anticossos comença a reduir-se mig any després de les punxades.
Tot i que amb el pas dels mesos les quatre vacunes que s'inoculen a l'estat perden anticossos, totes segueixen prevenint els casos més greus de covid. Per exemple, uns assajos clínics comparatius, elaborats per Salut Pública i l'Institut de Salut Carles III asseguren que les vacunes de Janssen i AstraZeneca perden més efectivitat, especialment davant infeccions simptomàtiques, Pfizer i Moderna es mantenen més en el temps. Així la duració de les vacunes varia segons cada persona i depenent de la variant en concret.
80.000 al dia
Durant aquest mes de novembre, arreu de l'estat s'han punxat poc més d'un milió de dosis extra, unes 80.000 al dia. D'aquesta manera, amb el ritme actual es trigaria al voltant de dos mesos o dos mesos i mig, és a dir, fregant el febrer, per acabar aquest procés de vacunació extra. En molts casos, com passa a Catalunya, la tercera dosi es va començar a posar alhora que es va donar el tret de sortida a la vacuna de la grip, el passat 25 d'octubre, amb una doble punxada. Segons les dades de Salut, hi ha 287.575 vacunades ja amb aquesta pauta addicional.
Si un pacient escull no vacunar-se contra la grip, però vol rebre la dosi de reforç contra la covid, la cita que els hi proposen els ambulatoris es pot endarrerir fins a mitjans de desembre, fins i tot en el cas de persones de 80 anys, especialment vulnerables. Aquesta situació es dona especialment a les grans ciutats espanyoles.
Una senyora es vacuna amb la tercera dosis a la residència Feixa Llarga a l'Hospitalet / Sergi Alcàzar