Després de mesos de dubtes, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'ha mostrat per primera vegada partidària de la tercera dosi contra la covid-19. El grup assessor d'experts en vacunes de l'OMS ha recomanat que als pacients que formen part de grups de risc se'ls administri una tercera injecció. Fins ara, l'organisme era reticent a aquesta estratègia i demanaven una moratòria per tal de prioritzar que la vacunació pogués arribar a altres llocs del món, com per exemple indrets en els quals el percentatge de vacunats amb la pauta completa és inferior al 10%.

En específic, aquesta tercera dosi (la segona en el cas de la vacuna de Janssen) cal que s'administri a persones que tenen "un sistema immunitari greu o moderadament compromès", en paraules del president del Grup Assesor Estratègic d'Experts de l'OMS, Alejandro Cravioto.

Aquesta recomanació s'aplica a totes les vacunes a les quals l'Organització Mundial de la Salut ha donat llum verda, que són les de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen (de Johnson & Johnson), Sinopharm i Sinovac. A Espanya, les que hi ha aprovades són les quatre primeres. Mentrestant, la següent que podria aprovar l'OMS és la de Bharat, un laboratori d'Índia.

70% de la població vacunada a mitjans de 2022

Cravioto també ha aprofitat per anunciar que l'objectiu que s'ha de marcar la comunitat internacional és arribar a tenir el 70% de la població mundial vacunada contra la covid-19 a mitjans de 2022. Sobre aquest tant per cent, el president d'aquest grup d'experts és "un percentatge molt més gran del que pensàvem abans, però tenint en compte el desenvolupament de la pandèmia i la disponibilitat de noves vacunes per a grups d'edat més joves fa que pugui ser un objectiu possible".

Aquesta posició divergeix de la postura inicial de l'OMS. Quan alguns països van començar a aprovar la tercera dosi, des de l'organisme expressaven que entenien la preocupació dels governs de protegir les seves poblacions de la variant delta, però que no podien "acceptar que els països que ja han utilitzat la majoria dels subministraments de vacunes, utilitzin encara més, mentre que les poblacions més vulnerables del món segueixen sense protecció".

En aquest sentit, demanaven una moratòria per a les dosis de reforç fins a finals de setembre, però com que no es revertia la tendència desigual del repartiment de vacunes, es va demanar que la moratòria anés fins al gener de 2022.

L'EMA, també a favor de la tercera dosi

Un altre òrgan que expressava els seus dubtes sobre la tercera dosi era l'Agència Europea de Medicaments. Finalment, l'EMA ha acabat recomanant una tercera inoculació de Pfizer i Moderna i va anar més enllà obrint la porta a administrar-la als majors de 18 anys sis mesos després de rebre la segona. Aquest termini l'escurçaven a 28 dies després de la segona dosi en el cas de persones amb el sistema immunitari "severament debilitat".

 

Imatge principal: Fotografia d'una vacuna contra la covid-19. EFE.