El debat de la tercera dosi està servit. L'efectivitat de la vacuna de Pfizer i BioNTech cau fins al 47% després de sis mesos d'haver-se administrat la segona dosi. Així ho destaca un estudi publicat a la revista The Lancet, unes dades que s'havien publicat a l'agost i que ara han estat revisades. 

L'anàlisi demostra que l'efectivitat de la vacuna per prevenir l'hospitalització i la mort es manté alta, al 90%, durant almenys sis mesos, fins i tot davant de la variant delta, actualment la més contagiosa del coronavirus. 

Passats aquests sis mesos, però, les dades cauen en caiguda lliure. L'estudi ressalta que l'efectivitat cau per la disminució de l'eficàcia i no pas per les possibles variants més contagioses, segons han destacat els investigadors i recull l'agència de notícies Reuters

L'efectivitat de la vacuna contra la variant delta ha estat del 93% després del primer mes, caient fins al 53% després de quatre mesos. Davant d'altres variants del coronavirus ha passat del 97% al 67%, destaca la mateixa agència. 

Tercera dosi de les vacunes d'ARN missatger

Amb aquestes dades sobre la taula, casualitat o no, aquest dilluns, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha apuntat que, "d'acord amb les dades" que indiquen un increment dels anticossos amb una dosi extra de la vacuna contra la covid, es pot considerar la inoculació d'una tercera dosi de Pfizer sis mesos després de la segona per a majors de 18 anys. Tot i que donen llum verda a aquesta possibilitat, acaben deixant la decisió final en mans dels organismes de salut pública de cada país.

Paral·lelament, l'EMA ha avalat la tercera dosi de Pfizer i Moderna per a persones amb el "sistema immunitari severament debilitat", una estratègia que ja s'està seguint a diversos països europeus. En aquest cas, el regulador europeu expressa que la tercera dosi s'ha de posar, almenys, 28 dies després de la segona vacuna. En aquest sentit, manifesten que els estudis reflecteixen que la dosi extra "augmenta la capacitat de produir anticossos contra el virus en el cas de pacients amb trasplantaments d'òrgans amb el sistema immunitari debilitat".

A Espanya, es va aprovar la tercera dosi per a les persones majors que viuen en residències i per a aquells que formen part de la població immunodeprimida el passat 7 de setembre, en la línia del que ja havia avalat França, Alemanya o Itàlia. A Catalunya, ja hi ha 57.480 persones que han rebut aquesta tercera vacuna.

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari sosté una vacuna de Pfizer / Efe