Després de setmanes d'especulació, la tercera dosi de la vacuna ja és una realitat. La Comissió de Salut Pública ha aprovat aquesta tarda la inoculació d'una dosi de reforç, tot i que, de moment, aquesta només es posarà a persones immunodeprimides, tal com havia previst Carolina Darias, ministra de Sanitat, en ocasions anteriors. 

La tercera dosi estarà dirigida a les persones en una situació greu d'immunodepressió, que pateixen un risc elevat que es produeixi una resposta immunitària inadequada amb la pauta convencional de la vacunació, és a dir, només dues dosis. Concretament aquesta estarà indicada per a les persones amb trasplantament d'òrgan sòlid, els receptors del trasplantament de progenitors hematopoètics i les persones en tractament amb fàrmacs anti-CD20.  

Segons va explicar Darias, la voluntat del Ministeri, és oferir-los una cobertura "addicional", "completar la seva pauta de vacunació" i aconseguir que "tots els col·lectius adquireixin el mateix nivell de protecció" contra la covid gràcies a les vacunes. 

També a Itàlia 

Sanitat havia confiat la seva decisió als tècnics de la Ponència de Vacunes, que la setmana passada ja es van mostrar favorables a aquesta dosi addicional, però només per a aquest col·lectiu en concret. Així, la dosi de reforç per als usuaris de residències, com reclamen des d'algunes autonomies, en tot cas quedaria relegada a la segona fase de la inoculació.. La Ponència de Vacunes s'ha encarregat d'assessorar el govern espanyol durant tot el procés de vacunació. 

Itàlia també ha aprovat avui inocular la tercera dosi a un total de 3 milions de pacients immunodeprimits, tot i que a diferència de Sanitat, l'ampliarà a ancians i sanitaris. "Les primeres terceres dosis afectaran uns tres milions de persones, els anomenats immunocompromesos, és a dir, aquelles persones que necessiten ajuda per a respondre al seu sistema immunitari", ha detallat el responsable de gestionar la pandèmia a Itàlia, Francesco Paolo Figliuolo.

No són un luxe 

En línia amb el que avui ha aprovat Sanitat, el Centre Europeu per a la Prevenció de Malalties (ECDC per les seves sigles en anglès), es va posicionar en contra d'una tercera dosi per a la població general, assegurant que "no existeix una necessitat urgent d'administrar dosis de reforç de vacunes contra la covid-19 a individus completament vacunats en la població general". Aquesta autoritat europea defensa  les injeccions administrades continuen sent "molt protectores", però també circumscriu inoculació d'una dosi addicional per als pacients immunodeprimits. 

Durant les últimes setmanes, l'OMS ha canviat el seu discurs respecte a una eventual tercera dosi.  Aquest dilluns, l'organització hauria dit que una injecció de reforç  per a persones vulnerables no és un luxe, sinó una bona manera de protegir-les. Ho han exposat després de veure amb "preocupació" les creixents taxes d'infecció i la desacceleració de la vacunació a Europa.

També avui, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha començat a avaluar la possibilitat d'inocular una tercera dosi de Pfizer. Aquesta dosi estaria dirigida a persones majors de 16 anys, "sis mesos després d'haver-se posat la segona vacuna".