Fa tot just un any, el 19 de gener del 2021 a les UCI catalanes hi havia 612 ingressats. Llavors també ens trobàvem en un context de creixement de la pandèmia, amb la majoria d'indicadors a l'alça. Tot i així, aquest creixement era molt més reduït que el que tenim avui. Amb tot, l'ocupació actual de llits a les unitats de crítics és més baixa que llavors, encara que ahir es registressin gairebé 50.000 nous contagis. Concretament, hi ha 529 malalts. 

Amb aquesta comparació es veu clarament com la variant òmicron, que ha provocat rècords mai vistos durant fases anteriors de la pandèmia en la majoria d'indicadors, no ha tingut els mateixos efectes als hospitals, que amb molts més casos positius que fa un any, tenen menys ingressats que llavors. A més, però aquesta soca també ha provocat un canvi en el perfil de les persones que han d'entrar a les UCI: moltes ja no ho fan per la covid, sinó amb covid. És a dir, el virus no és el motiu del seu ingrés, sinó que tenen altres patologies i en la PCR han donat positiu. 

Altres causes 

"Com que la incidència és tan alta, cada cop tenim més pacients que arriben amb covid i no per covid. Arriben per altres causes i són asimptomàtiques però en la PCR d'ingrés donen positiu. A aquests pacients els tractem de les seves patologies y necessiten aïllament per evitar que contagien els sanitaris i altres pacients". Així explica Virgina Fraile, la portaveu de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva al diari El Independiente la situació actual de molts hospitals arreu de l'Estat.

Segons la metgessa, és una de les principals característiques que diferencien  la sisena onada de les anteriors: "També passava però de manera molt ocasional. Ara és conseqüència de l'altíssima incidència". Precisament, ahir aquest indicador va presentar la primera baixada des del passat mes d'octubre. Actualment, es troba fixada als 3306,52 casos per 100.000 habitants a 14 dies. Altres característiques dels pacients a les UCI en la sisena onada és una durada de l'estada més curta i menys mortalitat. 

La situació és similar entre els pacients ingressats a planta. Per exemple, des de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid, han explicat que el percentatge d'ingressat amb covid i no per covid a la regió és del 40%. 

La vacuna, clau 

Cal tenir en compte que el perfil dels pacients també ha canviat en aquesta onada. Dels que han ingressat per covid, és a dir, amb afeccions com una pneumònia són no vacunats. Així ho detalla la metgessa Fraile, que afegeix que de l'altra meitat, molts no han rebut la dosi de reforç, fa més de quatre mesos que van rebre la segona dosi, són immunodeprimits i tenen les defenses baixes o són obesos. De fet, l'obesitat és "el factor de risc més important". Per altra banda, els pacients amb 3 dosis són "excepcionals". La setmana Sanitat va obrir la possibilitat de la dosi de reforç a tota la població major d'edat. 

De fet, els no vacunats són qui baixen la mitjana d'edat de l'UCI, que ara mateix se situa als 60 anys. Fraile creu que això es deu al fet que els més grans ja porten la dosis de reforç. Així, tot i que els estudis apunten que la variant òmicron és més lleu,la vacuna segueix sent essencial. "Els pacients crítics que són òmicron, especialment no vacunats, necessiten la intubació".