El nombre de contagis es manté al voltant dels 35.000 diaris per segon dia consecutiu. Concretament, s'han notificat 33.822 nous positius, 2.178 menys el dia anterior. Es tracta de xifres encara molt elevades, però lluny dels més de 50.000 contagis en un dia que han marcat la sisena onada. Podríem ser davant de l'inici d'un canvi de tendència en l'onada que ha arrossegat més contagis en el que portem de pandèmia. Per ara és només una possibilitat, com ho va ser entre l'11 i el 14 de gener, quan es van donar xifres similars, tanmateix, després es va patir un nou repunt de contagis, descartant així la hipòtesi que s'hagués arribat al pic de l'onada. En total s'han notificat 2.105.896 contagis en el que portem de pandèmia a Catalunya. 

La variant òmicron ha estat la predominant d'aquesta onada, en la que s'han esmicolat tots els rècords anteriors en gairebé tots els indicadors epidemiològics, menys en morts i ocupacions hospitalàries. Això es deu al fet que la nova variant predominant és molt més contagiosa que els seus predecessors, però també és més lleu. Malgrat que deixa percentualment menys pacients greus, el fet que en nombre absolut hi hagi tants contagiats resulta en una gran pressió sobre el sistema sanitari català. En les darreres hores, ingressat 66 nous pacients per covid als hospitals catalans, deixant un total de 2.983. En canvi, les UCI van millorant progressivament i per segon dia consecutiu es troben per sota dels 500 ingressats. Concretament, hi ha 468 malalts crítics per covid, 27 menys que ahir. 

Les darreres hores la mortalitat s'ha estabilitzat a l'alça. En els darrers dies aquesta havia fluctuat molt entre les 100 i les 40 morts diàries. Aquest dijous, Salut ha notificat 50 noves defuncions per covid, 10 més que ahir. D'aquesta manera la pandèmia ja s'ha cobrat 25.510 vides només a Catalunya. Un nombre que podria haver estat molt major si no fos per l'eficàcia de les vacunes que segons un estudi han estalviat 10.000 al país.

Indicadors frenats

Molts de la resta d'indicadors han frenat lleugerament durant les darreres hores. Un exemple és la Rt, que baixa per segon dia consecutiu, després que dimarts patís un petit repunt. Ara com ara, se situa en 1,13 punts i la tendència dels darrers dies comença a apuntar a un possible descens. Un altre indicador que recula és el risc de rebrot, aquest per primer cop en 17 dies. Ha passat de 6.741 punts a 6.724, un canvi molt minso, però que pot obrir un nou camí.

En canvi, hi ha un que segueix concatenant records a l'alça dia rere dia. La incidència acumulada en 14 dies (iA14), continua a disparada un dia més. Segons comunica Salut, s'ha superat per primera vegada els 6.000 casos acumulats per cada 100.000 habitants. Tot i superat aquesta barrera, l'augment que ha patit aquest indicador les darreres hores ha estat menor que els que ha anat experimentant els dies anteriors. 

Vacunació constant 

La campanya de vacunació segueix acumulant dia rere dia milers de dosis administrades. Actualment, les més demandades són les terceres dosis, ja que el 77,6% dels catalans comptem amb la pauta de vacunació completa i només els cal la dosis de reforç. D'aquest tipus de dosis el passat dimecres es van administrar 19.569, una xifra dins de la normalitat que ha estat marcant aquesta pota de la campanya de vacunació els últims dies. En canvi, es van vacunar a 2.201 i 4.875 amb primeres i segones dosis, respectivament. 

Adeu al passaport covid 

En un context epidemiològic que sembla començar a estancar-se, tot i que no ho ha fet encara del tot, el Govern s'ha aventurat a relaxar les restriccions. El dimarts es va anunciar que es posaven fi a gairebé totes les limitacions horàries i d'aforament, amb l'excepció de l'oci nocturn. El passat dimecres es va anar més enllà i es va confirmar la retirada de l'obligatorietat del passaport covid. El Govern ha decidit no demanar l'extensió del passaport covid al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. D'aquesta manera, la mesura s'exhaurirà la mitjanit de dijous a divendres. 

Possibles nous efectes de la vacuna

Segons el 12è Informe de Farmacovigilància sobre Vacunes covid-19, els efectes adversos notificats amb més freqüència continuen sent els trastorns generals (febre i dolor en la zona de vacunació), del sistema nerviós (cefalea i marejos) i del sistema musculoesquelètic (miàlgia i artràlgia). Tot i això, hi ha una novetat. Segons el mateix informe s'han detectat casos de parestèsia com a possible reacció adversa a Moderna o la mielitis transversa com a possible reacció adversa a les vacunes d'AstraZeneca i Janssen.  Per una banda, la parestèsia és un trastorn de la sensibilitat que es manifesta amb sensacions anormals sense estímul previ, com el formigueig. Per altra banda, la mielitis transversa és un trastorn neurològic estrany que es caracteritza per una inflamació d'un o tots dos costats de la medul·la espinal i que sovint danya la capa de mielina que cobreix les fibres nervioses.