Els efectes de la mobilitat que hi ha hagut per Setmana Santa encara tardaran uns dies a veure's. De moment, però, ja han arribat les primeres restriccions per fer front a una suposada quarta onada. Els nous positius i els ingressos a les UCI per Covid-19 continuen pujant. I la positivitat de les proves, que ja s'acosta al 8%. Tot i que alguns indicadors pot semblar que van a la baixa, Salut ja va advertir que el resum general de les dades és que "no van bé". La situació als hospitals funciona com a indicador a tenir en compte per controlar la pressió que pugui rebre el sistema. Així, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia. Pel que fa als ingressos, baixen respecte als d'ahir. Salut n'ha notificat un total de 1.709 (3 menys). El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el passat 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI pugen, dels 458 als 483, vint-i-cinc més.

El risc de rebrot es troba en 220 punts, tres menys que ahir. Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, l'Rt o índex de contagi es troba en 0,90, i baixa un 0,03 respecte a ahir. És a dir, cada 100 persones en contagien 90. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir l'Rt per sota d'1 per mantenir controlada la transmissió. Per la seva banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 244,58 per cada 100.000 habitants, una dada que puja.

Contagis i morts per coronavirus

Pel que fa als nous contagis per coronavirus, la xifra se situa en 2.148, i torna a superar la barrera dels 2.000 contagis en un sol dia. Ahir eren 1.764, dimarts 909 i dilluns 856. Cal ressaltar, però, que els caps de setmana es fan menys tests i es ve de quatre dies festius en els quals s'han fet menys proves. El mateix Departament deia en una roda de premsa aquest dimarts que tota aquesta Setmana Santa ha estat com un dissabte o diumenge. A més, s'ha d'insistir en el fet que les dades de positius diaris no diuen gran cosa per si soles, cal observar la tendència general dels indicadors de la pandèmia. La xifra total d'infectats des de l'inici de la pandèmia és de 609.876.

L'índex de positivitat se situa en el 7,75​%, una xifra que supera ja des de fa dies el 5%. Aquest límit del 5% el fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el considera com un bon indicador per constatar que un país té la pandèmia sota control. Entre el 13 de març i el 19, la dada se situava en el 5,10%, i entre el 20 i el 26 del mateix mes pujava fins al 5,68%.

En relació amb el nombre de morts per coronavirus, la xifra total des del març del 2020 puja fins a les 21.458 víctimes mortals. En les últimes hores se n'han comptabilitzat vint-i-vuit.

Campanya de vacunació a Catalunya

Pel que fa al nombre de vacunats amb primeres dosis, aquest dijous les dades en donen un total d'1.164.415. En les últimes 24 hores s'han posat 80.519 vacunes. Unes 452.156 persones ja han rebut la segona dosi de la vacuna (5.624 en les últimes 24 hores). Això deixa una altra xifra rècord, amb més de 86.000 dosis administrades en un sol dia. Precisament, l'efecte que té la vacuna en el control de la pandèmia s'ha demostrat ja a les residències, el primer col·lectiu que ha estat immunitzat juntament amb el personal sanitari. 

El 13,9% de la població catalana ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid, segons ha informat el Departament.

El període de vacunació va començar el 27 de desembre, com en la majoria de països de la Unió Europea, que han optat per seguir una estratègia conjunta.

 

 

Imatge principal: dos membres del personal sanitari atenen un pacient de coronavirus a l'UCI / Efe