S'apropa l'estiu, i amb ell el turisme. La Comissió Europea ha elaborat una proposta per coordinar les restriccions a la lliure circulació a la Unió Europea per evitar la propagació de la Covid-19. Així proposa d'eximir els fills de pares vacunats de fer quarantena quan viatgin d'un país a l'altre. També suggereix que els països donin per vàlids els test PCR realitzats 72 hores abans del viatge i que en el cas dels test ràpids, la validesa sigui de 48 hores. Tot en espera que l'1 de juliol es posi en marxa el certificat Covid digital, també anomenat passaport de vacunes.

L'objectiu és evitar mesures dispars, i impedir que les restriccions que puguin imposar els països als viatges "siguin desproporcionades" o "discriminatòries", segons va explicar aquest dilluns el comissari europeu de Justícia, Didier Reynder. Es tracta de suavitzar les restriccions als viatges en paral·lel a l'avanç de les campanyes de vacunació. Les propostes són les següents:

Eximir de proves els vacunats

  • Les persones vacunades amb la pauta completa que posseeixin certificats de vacunació quedaran exemptes de les proves de detecció del virus o de la quarantena, 14 dies després d'haver rebut l'última dosi.
  • També podria aplicar-se a les persones recuperades del virus, que hagin rebut una dosi única d'una vacuna de dues dosis
  • Les persones recuperades que posseeixin certificats de vacunació han d'estar exemptes de les proves relacionades amb viatges o de la quarantena durant els primers 180 dies després d'una prova de PCR positiva.

Proves de detecció

  • Les persones amb un certificat de test negatiu han d'estar exemptes de possibles requisits de quarantena.
  • La Comissió proposa un període de validesa estàndard per a les proves: 72 hores per a les de PCR i, quan l'accepti un Estat membre, 48 hores per a les proves ràpides d'antígens.

 

mapa europa Covid

El mapa per zones de la incidència de la Covid-19 en Europa / ECDC

Mapa de zones:

  • La Comissió proposa que no hi hagi restriccions per als viatgers d'àrees verdes mentre que en el cas de les zones taronges, els Estats membres podrien exigir una prova prèvia a la sortida (antigen ràpid o PCR).
  • Per a les zones vermelles, els països podrien exigir que els viatgers se sotmetin a quarantena, llevat que tinguin una prova prèvia a la sortida i si són de zones de color vermell fosc: s'han de desaconsellar els viatges no essencials i continuarà existint el requisit de proves i quarantena.
  • La Comissió proposa d'adaptar els llindars del mapa del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) a la situació epidemiològica i al progrés de la vacunació. Per a les àrees marcades en taronja, la proposta és augmentar el llindar de la taxa acumulada de notificació de casos de Covid-19 en 14 dies de 50 a 75.
  • Per a les àrees vermelles, la proposta és ajustar el rang del llindar de 50 a 150 d'actuals a 75-150.

Nens i Covid:

  • Per garantir la unitat familiar, els menors que viatgin amb els seus pares han d'estar exempts de la quarantena quan els pares no necessitin sotmetre's a la quarantena, per exemple, a causa de la vacunació.
  • Els nens menors de 6 anys també han d'estar exempts de les proves relacionades amb els viatges.


Tot això en espera del certificat Covid digital, que ha d'entrar en vigor l'1 de juliol. La Comissió ha demanat als països membres més esforços per garantir un desplegament sense problemes del certificat. El certificat, que funcionarà durant dotze mesos, serà vinculant a tota la UE per a les vacunes aprovades per l'Agència Europea de Medicaments (EMA), que fins ara ha validat els fàrmacs de Pfizer-BioNTech, Moderna, Astrazeneca i Jannsen.

 

Imatge principal: turistes procedents de Londres a l'aeroport d'Alacant-Elx / Efe