Accelerar la campanya de vacunació i frenar la transmissió de la Covid-19 és l’estratègia adoptada per les autoritats sanitàries per controlar la cinquena onada de la pandèmia, que ja arriba als hospitals. L’explosió de contagis no s’atura, com ho demostren les dades facilitades avui pel Departament de Salut, que confirmen un nou rècord amb 8.092 nous casos. La Covid segueix descontrolada a Catalunya, mentre s'espera que entrin en vigor aquest divendres les restriccions a l'oci nocturn.

Un dia més els indicadors epidemiològics segueixen disparats i col·loquen Catalunya en risc extrem. El risc de rebrot no atura la seva escalada i ja es troba en 1.556 punts, mentre que el risc de contagi (Rt) està en 3,35. La incidència acumulada a 14 dies segueix disparada, amb 479,39 casos per cada 100.000 habitants, quan l'anterior registre era de 445,14. I la previsió és que aquestes xifres es mantinguin en els pròxims dies.

Nou rècord de contagis

Així, els nous casos segueixen batent rècords. Al llarg del dimecres es van confirmar 8.092 contagis, gairebé 500 més que la jornada anterior. Ja són 755.007 els comptabilitzats des de l'inici de la pandèmia. Quant a les defuncions, Salut informa de cinc morts per Covid. 

El percentatge de proves PCR i tests d'antígens que donen positiu està a l'alça i ja se situa en el 15,57%. En una setmana, entre el 28 de juny i el 4 de juliol, s'han fet a Catalunya més de 200.000 proves de Covid. L'edat mitjana dels positius és de 26 anys. La incidència entre els joves és la més alta des que va començar la pandèmia. Les dues darreres setmanes hi ha hagut 1.449 infeccions per cada 100.000 habitants en la franja d’edat de 15 anys a 29. 

Ingressos als hospitals

Si fins ara la cinquena onada de la Covid quedava fora dels hospitals, Salut informa d'un augment dels ingressos als centres hospitalaris, el nombre més alt registrat en els darrers dies. Actualment hi ha 663 persones ingressades, 53 més que en el recompte anterior. També augmenten els ingressats a les UCI, on s'atenen 138 malalts crítics de Covid, cinc més. La majoria són persones entre 29 i 40 anys que no estaven vacunades.

Precisament intensificar la vacunació és l'eina principal per intentar aturar la cinquena onada. Dimecres es van administrar més de 100.000 dosis, 29.330 primeres dosis i 79.123 segones dosis. A Catalunya ja hi ha 3.406.288 persones vacunades amb la pauta completa, fet que representa el 43,4% del total de la població. Un total de 4.440.811 persones ja han rebut la primera dosi. 

La importància de vacunar-se

La variant delta, predominant ja a Catalunya, és més transmissible i escapa millor de la protecció que dona la primera dosi de la vacuna. Un informe de les autoritats britàniques sosté que si bé l'eficàcia de la primera punxada amb Pfizer o AstraZeneca era del 50% davant la variant alfa —predominant encara a Europa actualment—, aquest percentatge baixa al 35% davant una infecció per la delta. Amb la pauta vacunal completa, l'eficàcia no difereix davant totes dues variants. Cal destacar que l'efectivitat de les vacunes per protegir contra el risc d'hospitalització per Covid és elevada amb una dosi.

Davant d’aquest nivell de protecció, preocupa a les autoritats sanitàries que les persones més grans de 40 anys no estiguin protegides al 100% i fan una crida a completar la pauta de vacunació. En el cas de Catalunya, el 45% del grup d’entre 60 i 69 encara no ha rebut la segona dosi, mentre que entre els 50 i els 60 anys és del 29,6%. El 30% de la població d’entre 40 i 49 anys encara no ha rebut la primera dosi.

Per tal d’intensificar la vacunació, sis autobusos i camions itinerants es desplacen des de dimecres passat a punts del país on hi hagi més necessitat de vacunar.  Aquesta campanya s’adreça a les persones d’entre 40 i 49 anys, no cal cita prèvia i s’administra la vacuna Janssen, d’una única dosi. Inicialment treballen fins a les 10 de la nit, però si la situació ho reclama, també vacunaran de nit, segons va afirmar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, al Parlament.

 

Imatge principal, interior de la unitat mòbil de vacunació de la Covid / Sergi Alcàzar