La Covid-19 no dona treva a Catalunya. La mortalitat segueix disparada i, malgrat que els indicadors epidemiològics es mantenen a la baixa, s'han registrat 79 morts més, segons ha informat el Departament de Salut. Paral·lelament, el nombre de nous casos es manté aquesta setmana per sobre dels 1.500 casos, 1.652 segons el darrer recompte.

El coronavirus ja ha provocat 15.736 morts a Catalunya, 1.599 només al novembre. Durant aquest mes hi ha hagut almenys cinc dies en què s'ha comunicat més d'un centenar de morts, sent l'11 de novembre la jornada més negra, amb 141 morts comunicades.

Pel que fa als nous contagis, Salut ha informat de 1.652 casos. Això en plena campanya de cribratges intensius iniciada aquesta setmana coincidint amb l'aixecament progressiu de les restriccions. Des de l'inici de la pandèmia ja són 337.631 els casos de Covid comptabilitzats. 

El risc de rebrot segueix baixant

Les dades epidemiològiques mantenen la tendència dels darrers dies, amb un descens contingut del risc de rebrot, que se situa en 234, lluny del màxim de 904 que es va registrar el 30 d'octubre. La velocitat de propagació, el risc de contagi, es manté per segon dia en 0,77. Ja fa deu dies que estem per sota de 0,8.

Pel que fa a la pressió assistencial als hospitals, l'ocupació va de baixa, però encara és molt alta, cosa que preocupa molt les autoritats sanitàries. Així, segons el darrer recompte de Salut, hi ha ingressats als hospitals 1.748 pacients, 85 menys. A les unitats de cures intensives hi ha dotze ingressats menys i encara hi ha 472 pacients crítics

No abaixar la guàrdia

Davant aquesta situació assistencial, des del Departament de Salut insisteixen que no s’ha d’abaixar la guàrdia. El motiu, segons ha explicat el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, és que la desescalada s'inicia ara de manera diferent a com va passar al juny amb la primera onada. Al juny hi havia 60 pacients ingressats en les unitats de cures intensives, mentre que quan ha començat la desescalada després de la segona onada n'hi havia 509.

Comella alerta que ara hi ha una vintena d'ingressos diaris a les UCI, el doble dels que es produïen al juny. Davant d’aquesta situació als hospitals i quan encara hi ha transmissió comunitària, és primordial observar estrictament les restriccions, apunta el responsable del CatSalut, que avisa que segurament s'entra en l'etapa més delicada i de major risc des que va començar la pandèmia.

L'arribada del fred pot comportar més circulació d'altres virus i les celebracions nadalenques, al costat de les ganes d'interactuar, poden ser un "terreny adobat ideal" per al coronavirus, avisa Comella. Si hi hagués una tercera onada amb l'ocupació actual de les UCI, hi hauria un "risc de desbordament més gran", conclou.

Imatge principal, cribratge intensiu realitzat aquesta setmana a Olot per detectar casos asimptomàtics de Covid-19 / EFE