Els indicadors de la Covid-19 fa dies que es troben estancats a Catalunya tot i denotar una tendència a la baixa molt lenta. Segons les darreres dades de Salut, tots els indicadors del coronavirus han baixat en les últimes vint-i-quatre hores, però els canvis són mínims i la situació és pràcticament la mateixa que els darrers dies. Tot i la prudència, les autoritats sanitàries destaquen que els hospitals catalans van agafant aire de mica en mica.

En els darrers dies la pressió assistencial generada pel coronavirus està baixant. Els ingressos hospitalaris per Covid han tornat a descendir avui fins als 1.664, 33 menys que ahir, i els pacients a l'UCI es tornen a situar per sota de la barrera dels 550, amb 520 pacients, cinc menys que ahir. Es tracta d'indicadors molt importants a l'hora d'avaluar l'evolució de la pandèmia al nostre país, ja que cal abaixar la pressió per tal de no posar en risc de col·lapse el sistema sanitari en cas de rebrot.

El risc de rebrot es troba en 224 punts, 6 menys que ahir. Per trobar una dada similar, cal anar fins a mitjans de desembre, abans de les festes de Nadal. D’altra banda, l'Rt o índex de contagi es troba en 0,92, i baixa 0,02 punts. És a dir, cada 100 persones en contagien 92. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir l'Rt per sota d'1 per mantenir controlada la transmissió. 

Menys contagis

Pel que fa als nous contagis per coronavirus, en la darrera jornada la xifra se situa en 1.559, respecte als 1.375 d’ahir, als 738 de dilluns i als 960 de diumenge. A més, s'ha d'insistir, però, en el fet que les dades de positius diaris no diuen gran cosa per si soles, ja que cal observar la tendència general dels indicadors de la pandèmia. La xifra total d'infectats des de l'inici de la pandèmia és de 560.377. En la darrera jornada han mort 44 persones, i ja són 20.760 les que han perdut la vida.

Cal recordar que en aquests moments, segons va explicar ahir Salut, la variant britànica ja supera el 60% dels casos a Catalunya. Els casos de variant brasilera i sud-africana es poden comptar amb els dits de la mà.

La vacunació avança

Pel que fa al nombre de vacunats amb primeres dosis, aquest dimarts les dades en donen un total de 482.834, 15.399 en les últimes 24 hores. 191.898 persones ja han rebut la segona dosi de la vacuna (825 en l'última jornada). 

Les noves mesures

Amb aquestes dades sobre la taula, el Procicat comença a analitzar avui les possibles mesures contra el coronavirus de cara a la pròxima setmana. El Govern ha canviat d'estratègia i ja no anuncia mesures per a catorze dies, per tal de fer una anàlisi acurada de les dades i donar més o menys aire en funció de les dades. De moment, totes les fonts apunten a una possible reobertura per donar aire a determinats sectors dels que més estan patint.

Imatge principal: Una UCI de l'Hospital Clinic Barcelona amb malalts de Covid / Sergi Alcàzar