El sistema sanitari segueix pressionat, tot i que la cinquena onada està de baixada. I això que la xifra de persones ingressades en els hospitals catalans s'ha reduït en 35, fins a un total de 2.208 contagiats de coronavirus. A les UCI, en canvi, la situació empitjora i ja se sumen un total de 558 malalts crítics, nou més que l'anterior jornada. Uns pacients que en la seva majoria són adults joves que encara no s'han vacunat, d'acord amb les dades que es van donar a conèixer ahir. 

L'augment de persones a les UCI catalanes dona credibilitat a les prediccions que va anunciar aquest dimecres el conseller de Salut, Josep M. Argimon: la setmana vinent s'assolirà el pic assistencial a les UCI amb uns 700 pacients. Ja ho havia dit el conseller: tot i que s'ha entrat en una fase de descens, cal prudència a l'espera de l'estabilització, ja que s'ha de veure com serà l'afectació assistencial durant les pròximes setmanes.

Pel que fa a la mortalitat, no s'ha registrat cap defunció durant les últimes 24 hores. Una dada positiva, òbviament, però que s'ha d'agafar amb pinces: el nombre de persones mortes per covid-19 ja va disminuir ahir respecte del dia anterior, tot a causa d'un recompte exhaustiu dels darrers dies i no del nombre de morts reals notificades a les últimes hores. En qualsevol cas, la xifra de defuncions es manté en 22.512.

Els contagis baixen

El pic de contagis a la cinquena onada ja es va superar fa temps, i ara es continua amb el seu descens. S'ha aconseguit reduir per sota dels 5.000 contagis diaris, amb una xifra exacta de 4.770. És el primer cop en més de vint dies que s'assoleix una xifra tan baixa

Altres indicadors, com el risc de contagi i l'Rt, també segueixen disminuint. Per una banda, el risc de contagis baixa per sota de 900 i se situa en 895, 34 punts menys que ahir. Per una altra, l'Rt es manté inferior a 1, baixant fins a 0,83. El fet que es mantingui aquesta xifra implica que la cinquena onada segueix en fase de recessió.

En aquesta línia, la incidència acumulada a catorze dies (IA14) baixa uns 18 punts, fins als 1101,07 casos per cada 100.000 habitants. La tendència segueix a la baixa, com en el cas de la incidència acumulada a set dies (IA7), que es redueix a 478,85. Aquest últim és l'indicador que fa servir el Govern per decidir en quins municipis s'aplica el toc de queda. És per això que l'última pròrroga del confinament nocturn s'ha reduït a 162 municipis, tres menys que els 165 que han tingut restriccions fins aquest dijous.

Es manté la vacunació

El ritme de vacunació també es manté i regressa a la tendència habitual: s'han administrat més segones dosis (16.426) que primeres (14.770). Unes xifres una mica inferiors a les d'ahir a causa de la manca de vacunes: la conselleria de Salut ja havia advertit que durant aquestes setmanes d'estiu es rebrien menys dosis des d'Europa. 

D'aquesta manera ja són 4.413.771 els catalans amb la pauta completa de vacunació. Una dada que es tradueix en el 56,1% de la població catalana. El percentatge és major si parlem de les persones majors de setze anys, que arriba al 66%. "El ritme de vacunació és molt bo, però no ha estat suficient per parar la pandèmia", va dir ahir Argimon.

Aquest dijous està previst que el TSJC torni a avalar la nova pròrroga del toc de queda, proposada pel Govern el passat dimarts. L'allargament del confinament nocturn serà fins el 6 d'agost i afectarà 162 municipis. L'objectiu d'aquesta restricció és limitar les relacions socials que es produeixen a la nit, després del tancament de l'hostaleria.

 

Imatge principal: Sanitaris treballen a l'UCI de l'Hospital Clínic / ACN