Segona pròrroga del toc de queda decretat el passat 16 de juliol per part del Govern de la Generalitat, que ha tornat a sol·licitar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya allargar la mesura una setmana, per tant fins al proper divendres 6 d'agost. "Encara no podem parlar de bones notícies relacionades amb la covid-19", ha lamentat la portaveu, Patrícia Plaja, que és qui ha anunciat la decisió que l'executiu de Pere Aragonès ha adoptat aquest matí. 

El confinament nocturn afectarà, si el TSJC ho avala com ha fet amb les dues peticions anteriors, a 162 municipis. Són tres menys dels que hi ha ara. Concretament, es tracta de 136  territoris on les dades són preocupants, amb més de 400 casos per cada 100.000 habitants acumulats en els últims set dies i 26 que estan envoltats de zones crítiques. Encapçalen la llista les ciutats catalanes més poblades, com són Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat o Badalona. 

Aquest divendres 30 de juliol finalitza la primera pròrroga. A partir d'aquell dia, hi haurà una vintena de municipis que podran aixecar el toc de queda, perquè han baixat per sota de la ràtio de 400. Destaquen Sitges, Roses, Puigcerdà, Torredembarra o Tàrrega. A l'altre costat de la balança, n'hi ha 17 que fins ara se n'havien lliurat i que a partir de divendres entraran en toc de queda -prèvia autorització de la justícia-. Entre els perjudicats hi ha Amposta, l'Ametlla del Vallès, Figueres o Solsona. 

Evitar la interacció social

Ja en el moment que es va anunciar la determinació de tornar a una restricció tan severa, el propi president de la Generalitat va advertir que el confinament nocturn s'hauria d'anar estirant fins a mitjans d'agost. El toc de queda comença a la 1 de la matinada i s'acaba a les 6 del matí. En paral·lel, totes les activitats de lleure, esportives o culturals han d'acabar a les 00:30. 

Amb la limitació de la mobilitat nocturna, diu el decret publicat, "es pretén reduir les interaccions socials que es produeixen en horari nocturn atès que aquestes són les més freqüentades per les franges d'edat amb major incidència de la malaltia". El Govern parteix de la base que "les restriccions sobre els establiments de l'oci nocturn poden comportar que els espais d'interacció social es desplacin a espais públics on s'agrupen persones sense distància interpersonal i sense mascareta perquè es consumeix, que és l'activitat coneguda com a botellot. Aquests espais, encara que siguin a l'aire lliure, també es converteixen en focus molts disseminadors, especialment quan la incidència de contagis és molt alta, com ara a Catalunya, i les possibilitats que interactuïn persones contagiades asimptomàtiques és elevada".

 

Imatge principal, Ronda General Mitre buida pel toc de queda a Barcelona. / Foto: Carlos Baglietto.