En l’onzè dia consecutiu amb baixades d’ingressats a les UCI, aquest descens per fi és significatiu. En les últimes 24 hores s’han donat 20 altes. Així i tot, la xifra continua sent alta, per sobre dels 400 pacients, 422, lluny dels 115 que hi havia principis de juliol. Ara bé, comparant-ho amb fa tot just una setmana, s’han alliberat 60 llits a les unitats de cures intensives

Durant aquesta darrera setmana les altes s’han anat donant molt lentament, amb un màxim de 13 el passat dimarts 24. Ahir, per exemple, només a un pacient. 

El descens en el nombre d’ingressats als hospitals també és molt lent, però avui s’hi ha donat una nova empenta per intentar baixar dels 1.000 pacients. Concretament, en les últimes 24 hores s’han donat 56 altes hospitalàries i el total de pacients queda fixat en 1.207. Fa tot just una setmana, hi havia 300 malalts més als centres.  

Estabilització dels contagis 

Durant la jornada d’ahir, va seguir l’estabilització dels contagis. En les darreres 24 hores, s’han detectat 1.478 positius, una xifra que segueix la tendència d’aquesta setmana, que situa els nous casos per sota dels 2.000 diaris. Dijous passat se’n van registrar 1.840, 400 més que ahir. Per contra, avui s'han notificat 16 morts, fet que eleva el total de víctimes a 23.329. 

D’aquesta manera, els possibles efectes que hagi tingut la suspensió del toc de queda i les aglomeracions en festes majors, primer la de Gràcia i ara la de Sants, encara no s'han manifestat sobre els indicadors epidemiològics. El conseller Argimon, però, s’ha mostrat convençut que aquestes concentracions de gent acabaran provocant nous casos, ja que majoritàriament eren persones joves, sense vacunar i sense mascareta. 

Incidència acumulada 

Un dels altres indicadors que presenta una llarga tendència descendent  és el de la incidència acumulada per 100.000 habitants a 14 dies (IA14). Aquesta s’ha reduït en 15 punts l’última jornada, de 267 a 252 casos, i se situa a un nivell similar al de principis de juliol, quan l’esclat de la cinquena onada encara no es notava en aquest indicador, que s'ha anat reduint des del passat 22 de juliol.

Pel que fa a la incidència acumulada a set dies, se situa als 108,66 casos. Recordem que aquest era l’indicador que utilitzava el Govern per decidir en quins municipis aplicar el toc de queda, fins que el TSJC va tombar aquesta mesura restrictiva. L’última proposta de l’executiu era imposar el confinament nocturn als municipis de més de 20.000 habitants amb una incidència superior als 150 casos. 

Rt, a l'alça 

No totes les dades, però, són positives. Avui ja fa gairebé vint dies que l'Rt, l'indicador que avisa de la velocitat de contagi de la covid, manté una tendència a l’alça. De totes maneres, en aquesta última jornada, aquest indicador no s'ha mogut del 0,85 fixat dimecres. En les jornades anteriors, com a molt, havia pujat una centèsima. Mentre es mantingui per sota d'1, es considera que està sota control.  

Vacunació lenta 

Pel que fa a la vacunació, Catalunya ja compta amb 5.157.358 persones amb la pauta completa contra el coronavirus, mentre que 5.644.718 porten ja la primera dosi. Aquestes dades són molt altes, ja que suposen un 65,3% i un 71,4% de la població respectivament. 

Amb tot, però, durant els mesos d’estiu, especialment aquest agost, amb la gent de vacances, el ritme de vacunació s’ha alentit dràsticament. En l’última jornada s’han inoculat només 3.490 primeres dosis i 19.666 segones, una xifra molt llunyana de quan es posaven fins a 130.000 dosis en un dia, tal com va passar a principis de juliol.

A la imatge principal, el monitor d'un malalt de covid a l'UCI de l'Hospital del Mar / Carlos Baglietto