Poques hores abans que s'acabi la campanya per a les eleccions del 12 de maig, Ernest Maragall ha carregat molt durament contra el PSC de Salvador Illa, que ha descrit com un "immens engany" i demanant a la gent d'esquerres i progressista del país que no es deixi enganyar per aquest partit. Maragall, que va ser regidor a l'Ajuntament de Barcelona, diputat al Parlament i conseller d'Educació per aquest partit, ha mostrat el seu rebuig en diverses ocasions per la "deriva" que està prenent la que un dia va ser la seva formació. Com ja ha fet, per exemple, Pere Aragonès durant la campanya, Maragall —que va fitxar per Esquerra Republicana el 2014— ha denunciat que els socialistes ja no són ni un partit d'esquerres ni catalanista.

🔴 Resultats eleccions de Catalunya 2024, DIRECTE

📊 La participació en les eleccions de Catalunya 2024

 

🤝 Pactòmetre Eleccions Catalunya: quins pactes poden haver-hi per formar govern?

🔴 Com va Puigdemont, Illa i Aragonès? Qui va guanyant les eleccions a Catalunya 2024? | DIRECTE

 

"Diuen socialisme, però ens ofereixen liberalisme. Per ells “creixement” vol dir encara més turistes, grans casinos i carreteres plenes de cotxes i camions", assenyala Maragall en referència a l'aposta dels de Salvador Illa per projectes com el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport o el Quart Cinturó. L'exlíder d'Esquerra a l'Ajuntament de Barcelona, que va deixar a finals del 2023, assegura que el catalanisme del PSC ja no existeix, ja que practiquen el centralisme i "actuen en estricta obediència del PSOE i contra l’interès general de la ciutadania catalana", posant com a exemple la gestió de Rodalies o matèries com l'habitatge. També denuncien que mentre fan bandera del diàleg "accepten, acompanyen o amaguen la repressió sobre líders i ciutadans que defensen un projecte polític de forma pacífica i democràtica", com ara l'espionatge amb Pegasus o la infiltració policial a moviments independentistes: "Diuen democràcia, però practiquen impunement l’espionatge polític als adversaris", ha escrit en una piulada a X. 

El projecte del PSC segons Maragall: Hard Rock i liquidar la taula de diàleg 

En un segon missatge publicat a la mateixa xarxa social carregant contra el partit de Salvador Illa, el republicà lamenta que la seva oferta es limita a "obrir el Hard Rock i tancar la taula de negociació". "S’omplen la boca de diàleg però des del 2010 no han posat sobre la taula ni una sola proposta per resoldre la qüestió catalana. Ara diuen” desplegar l’Estatut”. De fet, ens diuen que anem 15 anys enrere. És a dir, acceptar resignadament que aquest Estat no dona més de si en termes d’autogovern i donar per bona la sentència del TC del 2010", denuncia Maragall. 

En els últims dies ja s'havia pronunciat a les xarxes contra el que un dia va ser el seu partit, en aquest cas pel fet que Salvador Illa hagi fet servir el castellà de forma majoritària en alguns dels seus mítings de campanya, que descriu com "legítim" però lamenta que al mateix temps és "una eina potent de “descatalanització” i una "explícita marxa enrere del pacte lingüístic signat fa ben pocs mesos". Anant més enllà, Maragall lamenta que amb aquesta decisió d'Illa, que ha estat molt criticat pels republicans també per haver-se referit a Lleida com a Lérida, "justifica l'abandó del seu ús social i promou la superioritat de fet del castellà". Per això, assenyala que amb aquesta decisió respecte de la llengua, "en sigui conscient o no", Illa segueix "la via terrible que hem vist reeixir socialment i política al País Valencià i a les Illes", és a dir, el mateix que fan PP i Vox en arribar als governs de territoris de parla catalana: marginar la llengua.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!