Seguint el model d'altres països com per exemple França, la reobertura de l'oci nocturn es farà amb la verificació prèvia del passaport Covid per a tots aquells que vulguin accedir a un recinte. El Govern està treballant en una aplicació pròpia per verificar l'autenticitat del certificat covid per accedir a discoteques i altres establiments o esdeveniments.

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha explicat a RAC1 que el passaport covid ja existeix i que el que s'està fent és desenvolupar una tecnologia per comprovar que les dades que hi conté són correctes i de la persona que el presenta. La persona haurà de presentar el codi QR del certificat i el DNI i l'app donarà una senyal verda o vermella que permetrà o no l'accés. L'objectiu és implantar-ho "de forma immediata".

Tot i això, Puigneró ha obert la porta a poder implantar el sistema primer amb la verificació manual, cosa que podria permetre reobrir abans l'oci nocturn. Cal recordar que des de la Patronal Fecasarm de l'oci nocturn, ja es va treballar i presentar un sistema per poder verificar aquestes dades i, a més, permetria respectar la privacitat de les persones. 

El sistema que ara es planteja vindria donat per la mateixa administració. Puigneró ha insistit que l'aplicació no serà per a l'usuari sinó per a la persona que ha de permetre l'accés a un determinat lloc. Un cop passat el codi QR que apareix al certificat covid sanitari, l'aplicació emet un semàfor verd o vermell amb el nom i la data de naixement, que s'ha de comprovar amb el DNI. El semàfor verd s'obtindrà si es té la pauta completa de vacunació, una PCR negativa o si s'ha passat la covid en els darrers sis mesos. L'usuari podrà aportar el QR en paper o a través del telèfon mòbil.

De la mateixa manera que plantejava Fecasarm, d'acord amb una resolució que va dictar la justícia, el vicepresident també ha assegurat que està garantida la protecció de dades i que precisament per això treballen en una aplicació pròpia. En aquest sentit, ha agraït altres iniciatives però ha posat en valor que cal donar les màximes garanties sobre protecció de dades. "Només has d'acreditar que estàs vacunat i que ets major d'edat, no calen més dades que aquestes, el verificador no ha de saber res més de tu", ha explicat.

Tot i expressar la voluntat que aquesta aplicació pugui estar en marxa al més aviat possible, Puigneró no ha volgut aventurar dates. Ha afegit però que la verificació es podria fer també manual perquè el passaport covid ja existeix i per això ha dit que s'han plantejat l'opció manual com a "alternativa" fins que estigui desenvolupada la nova tecnologia. Això podria servir per reobrir l'oci nocturn. "Podria ser una opció", ha dit en ser preguntat.

Fotografia de portada: El responsable d'un restaurant de Pepinyà comprovant el passaport covid